Търговски вериги трият имейли и затварят офиси при проверка на КЗК

Подготвя се втора санкция за Лукойл заради данъчните складове

Юлия НенковаКомисията за защита на конкуренцията има обосновано предположение за картел между търговски субекти и по тази причина на 21 март за образувани три производства. Картелът е споразумение и съгласувани практики между пазарни субекти с цел договаряне на цени и разпределяне на пазари. Картелът може да се докаже много трудно и по тази причина в закона не е предвиден срок, в който трябва да се докаже тази практика. Това каза тази сутрин председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова пред бТВ. Тя уточни, че вероятно има картелиране на цени и в други сектори, но комисията е твърде претоварена, за да разследва всеобхватно. В други държави доказването на картел отнема 5-7 години, каза председателят.

Председателят съобщи, че проверяваните търговски вериги крият информация, която са длъжни да предоставят при проверка на КЗК. Между тях и другите стопански субекти има обмен на информация, която се извършва вербално. „При последната проверка на един от адресите нямаше никой“, съобщи Юлия Ненкова. „Освен това част от информацията, която се обменя по имейлите, също я нямаше.“

Ако картелирането на цените се докаже, КЗК ще изчисли размера на санкциите според утвърдена методика. В изчислението се вземат предвид дали провинението първо или поредно, в какъв срок е упражнявано и други, а накрая глобата се смята на базата на оборотите на съответната компания.

Юлия Ненкова съобщи, че КЗК е наложил санкции на нелоялни търговски практики в размер на 79 млн. лв., но не бе попитава за какъв срок. Тя припомни, че комисията е глобила „Била“ и „Кауфланд“, а сравнително скоро наложи 70 млн. лв. санкция на Лукойл.

Тя съобщи още, че КЗК е подготвил втора санкция за Лукойл, която скоро трябва да бъде одобрена от ЕК. Наказанието е за господстващо положение по отношение на данъчните складове.

 

Leave a Comment