„Бразди“ на БНТ 1 празнува 60 години!

Юбилейното издание ще се излъчи тази събота в обичайното време от 12:30 часа

БраздиЕдна от емблемите на Българската национална телевизия – единственото предаване за земеделие, животновъдство, агробизнес и развитие на селските райони у нас „Бразди“ – отбелязва забележителните 60 години в ефира на обществената телевизия. Юбилейният брой на земеделския евъргрийн, който всяка седмица среща зрителите с истинските лица на българското земеделие, с техните радости и тревоги, е тази събота, 25 март, от 12:30 ч. по БНТ 1.

Началото на „Бразди“ е поставено на 27 март 1963 г. като едночасово предаване с името „Семена в Браздите“ и оттогава никога не е слизало от екран. Започва да се излъчва във формат на телевизионна беседа – в студио със събеседници, изтъкнати специалисти по конкретна тема, като фокусът по това време е образователен. Първият главен редактор на предаването е Никола Статков, сценарист на филмовата класика „Господин за един ден“.

Зад кадър

Зад кадър

През 70-те години идва ред на филмовия пътепис, предаването е преименувано на „Бразди на петилетката“ и започва да се снима изцяло на терен. От 80-те години носи името „Бразди“, като днес жанрът е документална публицистика с реалити елементи. Първоначално предаването е два пъти в месеца – в петък, впоследствие преминава в четвъртък. От 1968 г. се излъчва всяка седмица, като през 80-те години става част от съботната програма на БНТ. Предаването „Бразди“ олицетворява не само историята на българското село през изминалите 60 години, но и развитието в жанрово и техническо отношение на телевизията в България.

Много репортери, редактори, оператори, режисьори, музикални редактори са оставили труда и отдадеността си под запазената марка на обществената телевизия. Всяка седмица екипът на „Бразди“ изминава стотици километри, за да заснеме и покаже иновативни земеделски стопанства и преработвателни предприятия, защото примерът им е вдъхновяващ.

„Бразди“ е сред водещите програми в ефира на БНТ. По данни на ГАРБ (GARB Audience Measurement Bulgaria), за периода на ТВ сезон 2022/2023 – в рамките на излъчени общо 25 епизода от 17 септември 2022 г. до 18 март 2023 г. – предаването е достигнало до два милиона и половина зрители. Интерес към модерното и качествено съдържание на „Бразди“ имат високо образовани зрители от големи градове в страната. Данните сочат също, че всяка събота в часовия слот 12:30-13:00 всеки пети български зрител избира да гледа Българската национална телевизия и земеделския евъргрийн „Бразди“. Защото – класиката е модерна!

Leave a Comment