ЕК: Почти 50% от пчелния мед, внесен от страни извън общността, е съмнителен

пчелен мед

Медът от Турция е с висока степен съмнителен

В рамките на координираните действия на 15 държави от ЕС (в това число и България), плюс Швейцария и Норвегия, изпратиха произволно избрани 320 пратки пчелен мед с произход от 20 страни износителки. Пробите бяха изследвани от JRC за откриване на наличието на екзогенен захарен сироп в меда.

От 320 проби, получени от компетентните органи на участващите страни, 147 (46 %) са съмнителни за несъответствие с разпоредбите на Директивата на ЕС за меда 2001/110/EC, съобщи Европейската комисия.

Степента на подозрение беше значително висока в сравнение с по-ранен план за координиран контрол в целия ЕС, проведен през 2015-17 г., когато само 14 % от анализираните проби не отговаряха на установените референтни критерии за оценка на автентичността на меда.

Най-големият абсолютен брой съмнителни пратки е с произход от Китай (66 от 89), въпреки че медът с произход от Турция (14 от 15) има най-висок относителен дял на съмнителни проби. Медът, внос от Обединеното кралство, има още по-висок процент на съмнение (10 от 10). Наличната информация за проследяване обаче предполага, че това може да е резултат от мед, произведен в други страни и допълнително обработен в Обединеното кралство преди реекспорта му в ЕС.

Въпреки че бяха тествани значително голям брой пратки мед, внесени на вътрешния пазар, получените резултати представляват ситуацията по време на периода на вземане на проби и не трябва да се екстраполират към други ситуации, посочва комисията.

Leave a Comment