Засилен контрол върху агнешко и яйца, внос от трети страни

агнеПо разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни.

Той съобщи още снощи пред бТВ, че ще бъде наложен контрол и анализи от БАБХ заради сигнала на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за активизиране на търговията с агнешко месо от Северна Македония. Днес земеделският министър се срещна с представители на НОКА именно по тази тема. Срещата е в резултат на изказвания на животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни и притеснения, че българските агнета ще останат неизкупени.

Миналата седмица пък птицевъди алармираха за внос на яйца от Украйна, които се пускат в търговската мрежа без ясна маркировка. Браншът изрази притеснения, че в яйцата има антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и  радиоактивност. това бе отхвърлено от Агенцията по храните, които извършиха лабораторни анализи.

Българската агенция по безопасност на храните ще продължи да извършва проверките включително вземане на проби, за да се гарантира качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от Великденската трапеза на българите.

Leave a Comment