Протест на земеделци днес в общините Ветрино и Вълчи дол

НАЗ започва ефективна стачка при северните гранични пунктове от сряда. НОКА обмисля да затвори западната граница
Архивна снимка

Архивна снимка

Протест на земеделци се състоя днес по обяд в общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна.

Около 30 селскостопански машини бяха разположени от двете страни на пътя пр ипротеста, разказа в интервю за Радио Варна Красимира Катинчарова – председател на управителния съвет на екологично сдружение „Човек, природа, живот“. Движението по пътя  било спряно частично, само когато протестиращите – земеделци и граждани, са пресичали пътното платно.

Поводът за протеста на земеделците и от двете общини не е един, а са три.
Земеделците протестират срещу евтиния внос на украинско зърно, заради който търговията е блокирана, а складовете пълни.

Другият повод за протеста е Стратегическият план за развитие на земеделието. Според земеделците той не е съобразен с климатичните условия в страната ни.

Най-важната и основна причина за недоволството е намерението за изграждане на голям ветрогенераторен парк в плодородна земя на територията на двете общини. Вибрации, шум, бетониране на плодородна земя са само част от негативните последици след изграждането на ВЕИ парк. Плодородната земя трябва да остане за земеделието, казват протестиращите.

Припомняме, че от 29 март, сряда, Националната асоциация на зърнопроизводителите започва ефективен протест при граничните пунктове  Видин, Русе, Силистра и Кардам. Причината е вносът на украинско зърно, а основното искане на протестиращите е отправено към Брюксел. Родните зърнопроизводители искат да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година. Именно с този регламент бе пуснат безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Регламентът, който започна да се прилага миналата пролет, имаше краен срок на действие 5 юни 2023 г. В ЕК вече се говори за удължаване на действието на регламента.

Ако вносът на по-евтино агнешко месо от Северна Македония продължи, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също се кани да организира протест. Той ще е на западната ни граница.

Leave a Comment