Големият протест: Стотици фермери от четири сектора блокират утре мостовете и ферибота при Дунав

Дунав мост РусеПредставители на сектор Плодове и зеленчуци, както и пчелари и овцевъди ще се присъединят към протеста на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), съобщи Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Участниците в националния протест ще се съберат утре в 9 часа при граничните пунктове в Русе, Силистра, Кардам и Видин. Планът е пропусквателни пунктове да бъдат напълно затворени поне 3 часа – от 10 до 13 часа. Това ще продължи три дни до 31 март. Движението по мостовете над Дунав при Русе и Видин ще секне, превозите с ферибота при Силистра ще бъдат парализирани.

На 4-те пункта ще бъдат струпани селскостопански машини, пикапи и други работни превозни средства.

Искането на протестиращите е едно: Да не се удължава действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870, с който бе пуснат безмитният внос на селскостопански стоки и храни от Украйна. Свободният вход на украински продукти е разрешен до 5 юни 2023 г., но ЕК се кани да удължи срока на действие на регламента. НАЗ иска за България това да не важи.

Производителите на плодове и зеленчуци активно ще участват утре в протестните действия, тъй като секторът е засегнат от вноса на пресни и замразени плодове и зеленчуци на нашия пазар, каза г-жа Търпанова. Пчеларите пък се оплакват от евтиния внос на украински мед, който конкурира българския. Животновъдите са потърпевши от вноса на мляко и животински продукти.

НАЗ инициира големия протест заради огромния внос на зърно от Украйна, който блокира продажбите на българските производители и натисна цените на продукцията поз себестойността ѝ. Складовете на земеделците са пълни с непродадена стока, а времето за жътва на есенниците наближава.

Европейската комисия обяви миналата седмица, че ще компенсира засегнатите фермери от Полша, България и Румъния с общо 56 млн. евро, като сумата за България бе около 36 млн. лева. По сметки на производители тя ще ги подпомогне с по 2 лева на декар, което е капка в морето на загубите.

Прочети още: 16 750 000 евро е компенсацията от ЕС за България заради селскостопанския внос от Украйна

Leave a Comment