За спешна регулация на вноса от Украйна и за адекватна подкрепа на земеделците призова Румен Радев

Не искаме пари, искаме да работим нормално, каза зърнопроизводителят Радослав Христов

протест

Президентът Румен Радев коментира днес протеста на земеделците при граничните пунктове Видин, Русе, Силистра и Кардам като каза, че е алармирал за ситуацията в страната Съвета на ЕС, председателят на Европейската комисия и на Европейския съюз, заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Румъния.

Държавният глава на България настоява за спешна регулация на селскостопанския внос от Украйна и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители.

Земеделският министър Явор Гечев пристигна на протеста във Видин. Пред граничния пункт той се качи на трактор, за да покаже съпричастност с проблемите на земеделците. Гечев заяви пред медиите, че в складовете на фермерите има големи количества непродадено зърно, а времето за жътва наближава. „Имаме частични плащания от ЕК, но нито една субсидия не може да замени дохода на земеделския стопанин“, каза министърът.

Участващите в протеста земеделци, които блокираха за час-два граничните пунктове казаха, че утре протестът ще продължи и ще бъде по-продължителен от днес.

От Русе Радослав Христов, земеделец от Стара Загора, съобщи, че около 40% от миналогодишната зърнена продукция стои по складовете на производителите. „Въпросът е къде ще слагаме след по-малко от 3 месеца новата реколта (Дай Боже да бъде по-добра от миналогодишната, вметна той). Не казвам, че не може да се продаде, но при тези цени българските зърнопроизводители трябва да продават на загуба.“

Христов призова президента, премиера и земеделския министър да поставят ребром въпроса пред европейските институции.

Той обърна внимание, че проблемът не е само пред зърнопроизводителите. Днес сме подкрепени и от други сектори, които също страдат от вноса от Украйна, каза той. И категорично заяви, че днешният протест не е за пари. „Искаме този регламент (който разреши безмитния износ от Украйна – б.р.) да не се удължава, за да можем ние нормално да работим, да произвеждаме, да храним нашите семейства, да изплащаме заплатите на работниците и рентите на нашите арендодатели, които са около 1 милион.“

 

Leave a Comment