Володимир Зеленски в Полша: Намерихме изход за зърнения проблем

Полските фермери предлагат на правителството да изгради зърнопристанище, за да може да се отвори нов път за износ

Зеленски и МоравецкиОбсъдихме въпроси, засягащи нашите фермери – украински фермери и полски фермери“, каза вчера след срещата с премиера на Полша Матеуш Моравецки украинският президент Володимир Зеленски. Той пристигна сутринта в съседната на родината му държава и се срещна с президента Анджей Дуда, както и с премиера.

По темата за вноса на украинско зърно Зеленски добави: „Намерихме изход. Вярвам, че в следващите дни-седмици ще има окончателно решение на всички въпроси (в областта на сътрудничеството по отношение на зърнените култури – бел. ред.), защото не може да има трудности между толкова близки партньори, истински приятели, каквито са Полша и Украйна„, заяви украинският президент, цитиран от аграрни медии.

Той също така благодари на Полша за логистичната подкрепа в процеса на разпределяне на цялата помощ за Украйна.

От своя страна премиерът Моравецки призна, че има главоболие със зърно от Украйна.

От началото на войната сътрудничеството между Полша и Украйна е от особено естество, но не сме пропуснали и тема, която е трудна за поляците днес, напълно несвързана с драматичната и героична битка (на Украйна – бел. ред.) , свързани с украинско зърно и селскостопански стоки. Ние предложихме някои решения един на друг, които трябва да бъдат приложени бързо„, информира Матеуш Моравецки.

Министър-председателят също така заяви, че планираното откриване на нов железопътен граничен пункт между Rawa Ruska и Hrebenne е доказателство за ново полско-украинско сътрудничество. Не е станало ясно дали става въпрос само за товарни превози, които ще се извършват през пункта.

Вчера земеделският министър на Полша Хенрик Ковалчик подаде оставка с обяснението, че напуска поста, защото не е успял да промени решението на ЕК да удължи с още една година безмитния и безквотен внос на украинска продукция. Ковалчик обаче остана в правителството като вицепремиер, заради което полските фермери го обвиниха в бягство от отговорност.

Фермерските организации в Полша виждат изход от решаване на проблема с украинската продукция в създадане на зърнопристанище, през което вносните стоки от воюващата държава да напускат транзитно полската територия, а и родната продукция да има по-добри възможности за износ.

Изграждането на висококапацитетно зърнено пристанище с железопътна инфраструктура ще избегне унищожаването на полското селско стопанство, което може да е резултат от липсата на пазар за полско зърно„, пише до правителството президентът на Националният съвет на земеделските камари (KRIR) Виктор Шмулевич.

Leave a Comment