За всичко е виновен ЕС, смята той, цитиран от farmer.pl.

„Европейският съюз не направи нищо, за да помогне на полските фермери. Ефективността на новия министър на земеделието, с подкрепата както на министър-председателя, така и на президента, показа, че сме в състояние да постигнем споразумение с Украйна и временно да спрем вноса поне до юли“.
„Няма реакция от Урсула фон дер Лайен, няма реакция от Европейската комисия. Вярвам – това е моето мнение – че Европейската комисия, особено Германия и Франция, Франция, която е естествено проруски настроена, са били заинтересовани да поставят мина в полско-украинските отношения“, предположи заместник-министърът.
„Ние сме твърди: трябва да се наложат мита върху всички селскостопански продукти от Украйна и вярвам, че това е началото на тази голяма битка, която полското правителство води сега с Европейската комисия за защита на полското селско стопанство.“ 

Зместник-министърът също така информира, че във вторник министърът на земеделието Робърт Телус „ще се срещне на границата със синдикати от пет други страни“.

Робърт Телус, назначен в четвъртък от президента за министър на земеделието, се срещна в петък с министъра на селскостопанската политика и храните на Украйна Микола Солски.

Украинската страна направи предложение за известно време много силно да ограничи, а за момента дори напълно да спре пристигането на зърно за Полша.

Новият министър подчерта, че транзитът на зърно от Украйна през Полша ще бъде внимателно наблюдаван както от полската, така и от украинската страна, така че зърното да не остава в Полша.

Телус добави, че най-вероятно ще се срещне със Солски следващия петък, за да подпише документ за решаване на проблема на пазара на зърно. „Ще подпишем документ, който ще представлява това, което се разбрахме днес. Това ще бъде документ, който ще се изпълнява съвместно както от украинската, така и от полската страна“, каза ръководителят на земеделското министерство.

Министърът подчерта, че най-важната цел на съвместните дейности е разтоварването на зърнените складове.

В събота Правителствената агенция за стратегически резерви обяви, че е започнала да закупува пшеница за консумация изключително от полски производители. Оферти могат да се подават до 14 април. Във вторник комисията по публични финанси на Сейма се съгласи да промени разпределението на 600 милиона PLN от резерва със специално предназначение и да прехвърли тази сума към Резерва.

Средствата ще бъдат използвани за закупуване на зърнени култури – пшеница и царевица. Това е част от договореностите на правителството със земеделските производители по време на „кръглата маса“.