5-те държави, засегнати от аграрния внос от Украйна, се споразумяха с ЕК

Забраната за внос на пшеница, царевица, слънгогледови семена и рапица ще продължи до края на годината, продположи Войчеховски. Полските фермери ще получат 40 млн. евро от втората помощ, която е 100 милиона

пролет, пшеница, вретенене, изкласяванеПетте държави от ЕС – Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния – сключиха снощи сделка с Европейската комисия (ЕК), съобщи комисарят по търговията Валдис Домбровскис.

„Радвам се да съобщя, че постигнахме политическо споразумение относно вноса на украински селскостопански храни в ЕС. Споразумяхме се с петте съседни държави-членки на ЕС и Украйна как ще се справим със ситуацията“, каза той.

Ключовите елементи на споразумението, договорено и с Украйна, са:

  • – оттегляне на едностранни мерки от Полша, Словакия, България и Унгария
  • – уникални защитни средства за 4 продукта: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед
  • – пакет от 100 милиона евро за подпомагане на засегнатите фермери в 5 държави-членки
  • – осигуряване на мониторинг на някои други продукти, включително слънчогледово масло
  • – работа за осигуряване на износ към други страни чрез коридори за солидарност

Полша, Унгария, Словакия и България ограничиха вноса на украинска продукция по-рано този месец след протести на фермери, които не могат да продадат реколтата си поради пренасищане на доставките.

Пред полски медии комисарят по земеделие Януш Войчеховски допълва информацията.

Забраната за внос на четирите продукта в 5-те държави ще продължи най-вероятно до края на 2023 г., транзитът през териториите им ще остане.

Засега липсва информация откога ще отпадне забраната за украйнски внос, наложена от Полша, Унгария, Словакия и България. Ведната или от 5 юни, когато ще започне да сейства европейската забрана. Българското земеделско министерство не е публикувало съобщение относно сключената снощи сделка и липсват отговори на важни въпроси като този.

Войчеховски съобща на фермерите от Полша, че ще получат 40 милиона евро от европейската помощ, която е в размер на 100 милиона евро.

ЕК подписа споразумението с посланиците на 5-те държави снощи, за да може да удължи с една година действието на регламента, който разрешава безмитен и безквотен внос на селскостопански сурови и преработени храни. Действието на регламента е до 5 юни, но след обнародване на измеделията в европейския вестник, той ще продължи да действа до 5 юни 2024 г.

Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви пред Еуроактив:

„Нарушаването на основните принципи на ЕС от страна на отделните страни членки трябва да бъде преодоляно от Европейската комисия без щети за Украйна и страните получатели на украински агропродукти.“

„Потокът от украински агроизнос е въпрос на оцеляване за украинската икономика, силно засегната от пълномащабната руска агресивна война – така че нашият общ приоритет трябва да бъде удължаване на спирането на вносните мита, квотите и търговията защитни мерки за украинския износ за ЕС“, добави тя.

 

Leave a Comment