1 май става празник след работническа стачка в САЩ преди 137 г.

1 майНа 1 май 1886 г. над 300 хил. работници в САЩ, организирани от синдикатите, започват стачка с основно искане да бъде въведен официално 8-часовия работен ден. Четирима от стачкуващите са убити, над 200 са ранени от полицейските и охранителни сили, хвърлени от държавата и бизнеса срещу работниците. Вече 137 години оттогава 1 май се празнува като Ден на труда. Три години след американската стачка Социалистическият интернационал в Париж приема решение да се подкрепят работниците в САЩ с международни демонстрании на този ден. Така 1 май се утвърждава като Ден на труда и международната работническа солидарност.

У нас 1 май се отбелязва за пръв път през 1890 г. от Типографското дружество, а през 1939 г. денят е обявен за официален празник.

В годините на социалистическата власт 1 май се отбелязва у нас масово по централните площади в градовете и селата, за утвърждаване на БКП като партия, закриляща трудещите се.

Честването на 1 май не е спирало и до днес, още повече, че КНСБ избра деня за свой празник.

КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще отбележат с поредица от различни събития Деня на труда и международната работническа солидарност, отбелязвайки неизменния факт, че България е държавата с най-ниски доходи на населението.

КНСБ ще проведе  акция под наслов „За правото на сдружаване и достойни заплати!“. Ще бъде блокирано за кратко движението в центъра на столицата в района на Орлов мост от 10 часа. След това на входа на Борисовата градина ще се проведе синдикален хепънинг, на който желаещите могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с исканията ѝ.

За 11 часа е насрочено шествие на Конфедерация на труда „Подкрепа“ от площад „Света Неделя“ в София до музея „Земята и хората“, където от 12,30 до 22 часа ще се проведе традиционният концерт „Рок за труда“, който Конфедерацията организира от 2017-а година насам с прекъсване заради пандемията. Ше участват Валди Тотев, Милена, Атлас, Спринт, Васко Кръпката и Подуене блус бенд и други изпълнители.

Leave a Comment