Новият сорт зеле Елдорет отговаря на пазарните предизвикателства

Само за един сезон зелето се превърна във фаворит на местните производители
През последната година се наблюдава спад в производството на много различни зеленчукови култури, но зелето не е сред тях. То си остава един от най-важните продукти за българските производители. По данни на Министерство на земеделието и храните площите със зеле са намалели с 4,5%, но пък средният добив се е увеличил с 3,9% през 2021 г. Това показва, че общото производство се запазва и се разработват все повече нови сортове за по-ефективна грижа и плодородна реколта.
ЕлдоретВ тази връзка новият сорт зеле на СинджентаЕлдорет, е разработен специално, за да се бори с предизвикателствата в България. Най-трудно е съобразяването с климатичните промени. Променливото време, съчетано с продължително горещо време до късна есен, водят до значителни проблеми с вегетацията на зелето. В комбинация с липсата на въздушна влага, това води до удължаване на вегетацията и по-късна реколта. Затова модерните сортове зеле задължително трябва да са устойчиви на стресови условия. Те се развиват в посока на по-висока издръжливост към променящите се климатични условия и толерантност на стрес. От особено значение при новите сортове зеле е и издръжливостта им на пукане.
Друг основен проблем при производството на зеле е справянето с редица болести и неприятели. Все повече се разпространяват почвените патогени, както и нападенията от вредители, също значително подкрепени от климатичните промени. Това води до сериозно намаляване на добива, както и в качеството на продукцията. Затова е особено важно земеделците да избират сортове зеле с висока устойчивост на гъбични заболявания като фузариум.
Важен детайл за всеки производител са изискванията за съхранение и транспорт. Поради промените и колебанията в търсенето, производителите е необходимо да произведат стока, която може да съхрани дълго време качествата си. Освен това, често веригите на доставка са по-дълги и продукцията трябва да е издръжлива на транспорт. Не на последно място, потребителите изискват от сортовете зеле да отговарят на местната кулинария. В тази посока основен аспект в развитието на селекцията е вкусът на зелето, както и рехавата консистенция, така че да е подходящо за кисело зеле.
Един от най-актуалните начини за справяне с част от тези предизвикателства е използването на т.нар. CMS технология. Тази технология се нарича цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на нея се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер зелки, което води и до по-висок добив.
Синджента от години прилага CMS технологията при селекцията на новите си сортове зеле, като в последните години се набляга изключително много и на качеството на продукцията. Затова през 2022 г. на пазара се появи новият сорт зеле на компанията – Елдорет.
Само за един сезон той се превърна във фаворит на местните производители, както и желан продукт от търговци и потребители за кисело зеле.
Зеле Елдорет - СинджентаКостадин Гатев от с. Трилистник, област Пловдив, е един от производителите, който е останал много доволен от реколтата си с Елдорет през миналата година, като през 2023 г. ще разшири производството си от сорта. „Вътре листата са по-рехави, не са сбити и става идеално за кисело зеле. Вътрешността е светла, с бели листа. Имахме и други сортове на полето, но за вкъщи използвахме този сорт за кисело зеле“, споделя производителят. „Хем е тежко, хем е рехаво вътре. И за производителя е добре, и за консуматора също“, допълни Гатев.
Ангел Георгиев от гр. Мизия е още един от производителите, които дават висока оценка на Елдорет. „Миналата година се консултирах с техническия представител на фирма Синджента, доверих се на съвета за Елдорет и не сгреших. Зелето се отличава с добрите си вкусови качества“.
Новият сорт на Синджента е една успешна комбинация от приложението на модерните технологии в селекцията, съчетана с търсените вкусови качества, така че да се отговори до максимална степен на изискванията на пазара. Обратната връзка още от първия му сезон е повече от положителна и през 2023 г. търсенето му ще се увеличи със сигурност. Можете да поръчате семена Елдорет в дистрибуторската мрежа за зеленчукови семена на Синджента. Повече информация за Елдорет можете да намерите на: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/zele/eldoret-f1
 
ЗА СИНДЖЕНТА В БЪЛГАРИЯ
В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента, със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. компанията основава своя собствено представителство в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.
Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena

Leave a Comment