Поне 10 литра дъжд в първите три дни на седмицата

дъждОт днес до сряда, включително, се очаква превалявания над почти цялата страна. За област Пловдив валежите ще започнат в късния следобед, ще спрат и ще се възобновят през нощта. Сумата на валежите до сряда се очаква да е около 10 литра.

През следващото денонощие валежите ще продължат. В Североизточна България те ще са по-слаби, а на места дори няма да вали, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Повече валежи ще има в Югозападна България, главно в следобедните часове, когато се очаква те да са интензивни и значителни по количество. Там се очаква сумата от валежи да достигне 35-40 литра на кв. метър, като и през четвъртък ще е дъждовно.

В планините утре облачността ще е значителна и валежите ще продължат. В масивите в Западна и Централна България ще са на много места, в Рило-Родопската област – интензивни и значителни по количество. Сутринта над около 2000 метра ще вали сняг, но с понижението на температурите по-късно през деня сняг ще вали и при по-ниска надморска височина. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад, вечерта от запад-югозапад. Към 14 часа температурата на 1200 метра ще бъде 5°-6°, на 2000 метра – около 1°.

В средата на седмицата ще се задържи сравнително студено и предимно облачно. Ще има и краткотрайни валежи, но на по-малко места, в четвъртък главно в Западна България. Вятърът ще е умерен от изток-югоизток.

Преобладаващите температури ще са: минималните между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°.

Leave a Comment