Володимир Зеленски нарече ограниченията за зърнения износ на Украйна жестоки и неприемливи

силози, пристанище Одеса, зърноНа среща в Киев с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен украинският президент Володимир Зеленски призова днес ЕС да отмени „неприемливите“ и „жестоки“ европейски ограничения върху украинския износ на зърнени култури.  „Всяко ограничаване на нашия износ е абсолютно неприемливо сега, защото засилва възможностите на руския агресор“, заяви Зеленски пред медиите. „Очакваме ЕС да премахне всички ограничения възможно най-скоро“, продължи той, като определи тези „протекционистки мерки като тежки, дори жестоки“.

 „По време на война (такива мерки) могат само да разочароват“, добави той, визирайки петте засегнати държави – Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния. От няколко седмици насам тонът между Киев и тези държави се повишава, като арбитър в спора е Брюксел, отбелязва АФП.

По този въпрос Фон дер Лайен заяви пред Зеленски, че ситуацията е „трудна“.  „Непосредственият приоритет в момента е транзитът на зърнени храни от Украйна към ЕС да се осъществява по прозрачен начин и на възможно най-ниска цена“, подчерта тя.  „Това изисква много тясно сътрудничество между различните заинтересовани страни“, добави тя, като обяви създаването на „координационна платформа“.

През последните два дни нито един кораб, натоварен с украинско зърно, не е бил инспектиран в рамките на споразумението за зърно, съобщи на 9 май офисът на координатора на Черноморската зърнена инициатива на ООН, предава CNN.

„Съвместният координационен център (СКЦ) не е извършвал проверки на 7 и 8 май“, подчертаха от службата и добавиха, че от началото на месеца броят на проверките е намалял значително.

На 8 май Министерството на реконструкцията на Украйна обвини Русия във фактическото спиране на зърнената инициатива, мотивирайки го с факта, че не регистрира и не проверява корабите, предназначени да отидат до/от украинските пристанища.

 

Leave a Comment