Банка Голдман Сакс ще плати към 215 млн. долара на жени служителки заради дискриминация

Инвестиционната банка ще брои средно по 47 хил. долара на около 2800 жени, завели колективен съдебен иск

Голдман СаксГолдман Сакс, една от най-старите и авторитетни банки в САЩ, съобщи, че ще уреди съдебно дело, което я обвинява в систематична дискриминация срещу хиляди жени служители. Съгласно споразумението Goldman Sachs ще плати 215 милиона долара на ищците и ще приеме някои промени в своите практики, съобщава Ню Йорк Таймс.

Самата сума на изплащането е по-малка, отколкото изглежда на пръв поглед: като се извадят съдебните такси, тя достига приблизително $47 000 на ищец. Все пак споразумението е успех, който ще накара Уолстрийт да обърне внимание на това, което според жените е неравностойно и несправедливо третиране на жените служители. 

Делото обвинява Голдман, че пречи на кариерното развитие на жените и им плаща по-малко отколкото на колегите им мъже. Особено внимание беше насочено към представянето на фирмата в съдебното дело, според което банката предпочита мъже служители, като ги настройва за повишения и по-високо заплащане. 

Заведен през 2010 г. от три бивши служителки, искът получи статут на колективен иск през 2018 г. и обхваща около 2800 жени, които са заемали високи длъжности в отделите за инвестиционно банкиране, управление на инвестиции и ценни книжа на Goldman. Делото беше насрочено за юни. 

„Бях горда да подкрепям това дело без колебание през последните почти тринадесет години и вярвам, че това споразумение ще помогне на жените, които имах предвид, когато заведох делото“, каза в изявление Шана Орлич, една от първоначалните ищци по делото . 

Жаклин Артър, ръководител на управлението на човешкия капитал на Goldman, каза, че фирмата се „гордее с дългия си опит в насърчаването и напредването на жените и остава ангажирана с осигуряването на разнообразно и приобщаващо работно място за всички наши хора“. 

Уолстрийт се опита да се справи с неравенството между половете и дискриминацията през последните години, след като беше изправен пред дълъг списък от искове. Salomon Smith Barney, например, плати 150 милиона долара през 1998 г., за да уреди съдебно дело, твърдейки, че толерира враждебна работна среда, включваща унизителен език към жените и несъответствия в заплащането. 

Миналата година Голдман Сакс изтъкна, че жените съставляват рекордните 29% от най-новия й клас партньори управляващи директори, което е най-високият й ранг. 

Освен изплащането, споразумението предвижда Голдман да наеме независими експерти, които да проучат процеса на преглед на представянето и да проведат проучвания за справедливостта на заплащането в продължение на три години, както и да променят начина, по който представят случая за кариерно израстване с вицепрезиденти. 

 

Leave a Comment