Испания арестува 26-ма заради незаконни кладенци за поливане на градини

Снимка на ЕРА

Снимка на ЕРА

Двадесет и шест души бяха арестувани за копаене на незаконни кладенци за отглеждане на тропически плодове като авокадо и манго в Южна Испания на фона на продължителна суша, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на четиригодишно разследване властите са разкрили повече от 250 незаконни кладенеца, сондажи и езера в района на Аксаркия в Андалусия, който страда от суша от 2021 г.

Испания е най-големият европейски производител на тропически плодове, които изискват големи количества вода. Овощарите смятат, че тази година производството на авокадо ще намалее с 25 на сто поради високите температури и липсата на вода.

Заподозрените са разследвани за незаконно присвояване на обществени води и предполагаемо измамно използване на вода за напояване на субтропични култури, каза полицията.

Според националната метеорологична агенция AEMET Испания регистрира най-сухия и най-топъл април, откакто се води статистика. Средното ниво на водата в резервоарите в Каталуния и Андалусия – най-засегнатите райони е около 25 процента.

В Каталуния, в североизточна Испания, фермери организираха бавен протест с тракторите си в няколко града днес, настоявайки за помощ от правителството за справяне с въздействието на сушата.

35-годишният фермер Хосеп Андреу Кортина коментира, че очаква само около 2 процента от продукцията му да бъде годна за продажба тази година поради недостига на вода. Властите „не предприемат мерки, за да помогнат на сектора да се справи със сушата“, заяви той по време на протест в град Лейда, разположен западно от Барселона.

Leave a Comment