Фонд „Земеделие“ получи сертификат, че ще държи корупцията отвън

Управлението за борба с подкупването е валидно и за 28-те областни дирекции

сертификат, корупция, ДФЗДържавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) получи сертификат по международния стандарт ISO 37001:2016 „Системи за управление за борба с подкупването“. Това се случи на официална церемония в Министерството на земеделието в присъствието на министър Явор Гечев, ръководството на Фонда и представители на сертифициращата институция.

В рамките на събитието министър Гечев отбеляза, че това е поредното доказателство, че Държавен фонд „Земеделие“ успешно възвръща доверието на бенефициерите и гражданите в институцията. „Познавам структурата на фонд „Земеделие“ отвътре и мога да кажа, че този сертификат е огромно признание особено в тази много натоварена година с нов Стратегически план“, заяви министърът на земеделието.

Ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ в лицето на изпълнителния директор Георги Тахов си постави стратегическа цел да ограничи риска от корупционни практики в институцията, чрез прилагане на Системата за управление за борба с подкупването. Това е първият сертификат по ISO 37001 не само за сферата на земеделието, а изобщо за държавните институции у нас, заяви по време на срещата изпълнителният директор Георги Тахов.

Водещият одитор адвокат Силвия Бакърджиева от „ГЛОБАЛ СЕРТ“ – ЕООД изказа благодарност към ръководството и служителите на ДФЗ за оказаното съдействие. „При одита не открихме нито едно несъответствие в процедурите, по които работи фонд „Земеделие“.  Срещнахме изключително приемане, експертно и позитивно отношение от Ваша страна“, заяви адвокат Силвия Бакърджиева. В този сертификат попадат и всички 28 областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, допълни още Силвия Бакърджиева. „Желанието на ръководството беше да се провери навсякъде – на всички нива на работа, на отговорност, на познаване“, каза Бакърджиева.

Одитът, който беше направен, обхвана в цялост Системата за управление за борба с подкупването (СУБП) в ДФЗ. Той беше базиран на предварително разработени основни документи, създадени за внедряване на международния стандарт. Те са „Политика за борба с подкупите и корупцията ДФЗ“, Наръчник на системата за управление за борба с подкупването, процедури и инструкции.

Одитът за внедряване на стандарт ISO 37001:2016 беше извършен от „ГЛОБЪЛ СЕРТ“ ЕООД – официален представител на органа за оценка на съответствието на системи за управление RIGCERT, акредитиран от Гръцкия национален орган по акредитация (ESYD) за сертифициране на системи за управление.

Сертификатът по международния стандарт ISO 37001:2016 е еквивалент на ценна книга.

Leave a Comment