Създателите на Българската аграрна камара: Обединихме се, за да предотвратим катастрофата в земеделието

В края на лятото БАК ще започне да създава регионални структури

БАК, Българска аграрна камараСъбрахме се в Българска аграрна камара, за да предотвратим катастрофата в земеделието. От година на година състоянието на земеделците става все по-тежко. Досега Министерството на земеделието се възползваше от разединението между организациите и управляваше на принципа „разделяй и владей“. Сред важните ни цели е членуването ни в европейската земеделска организация „Копа и Коджека“, така че да не научаваме последни новините от Брюксел. Искаме да представляваме интересите на малки и големи фермери, на биологични и на конвенционални стопани, на всички. Отворени сме за всички.

Това казаха днес учредителите на Българската аграрна камара (БАК) на пресконференция в София. Във вече регистрираната камара членуват Национална асоциация на зърнопроизводителите, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Национално сдружение на българските лозари, Асоциация за професионално пчеларство, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни
продукти, Асоциация на българските биволовъди, Браншова камара „Плодове и зеленчуци”, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Федерация на развъдните организации в говедовъдството и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Те представляват над 10 000 земеделски стопани.

Преди да започне пресконференцията камарата, представлявана от председателя Костадин Костадинов, и Българската телеграфна агенция в лицето на генералния директор Кирил Вълчев, подписаха договор за партньорство.

Светлана Боянова бе представена като изпълнителен директор на БАК (както Агро Пловдив съобщи пръв вчера в интервю с Йордан Кръстанов, председател на БАПОП).

„Давам мило и драго БАК да обхване повече браншови организации, българските производители да са единни и сплотени и да имаме достойно място в „Копа и Коджека“, каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Стана ясно, че все още не е определен размерът на членския внос за БАК, но той ще е различен и ще е съобразен с членовете на браншовата организация, която иска да се включи в камарата.

Председателят Костадин Костадинов обясни, че в страната ни има регистрирани 80-90 браншови организации и резултатите от разпокъсаните земеделски структури се виждат ясно – западнало земеделие, недоволни производители, унищожителен внос на плодове и зеленчуци, а от миналата година и на зърно и слънчоглед.

Учредителите обясниха, че се подготвят вътре в камарата работни групи по различни тематики. Скоро БАК ще обяви първите си законодателни инициативи. Идната седмица камарата ще се представи в земеделската комисия в Народното събрание и една от темите ще бъде създаване на законопроект за браншови организации и земеделска камара.

Работните групи към камарата могат да излязат с мотивирано предложение за промени в Стратегическия план.

Българската аграрна камара не е регистрирана като член на Комитета по наблюдение по СП, но пък голяма част от нейните членове ще участват в заседанията и чрез тях може да се инициират промени в Стратегическия план, обясни Светлана Боянова.

В края на лятото, когато земеделската работа намалее, БАК ще проведе редица срещи във всяка област в страната. Предвижда се създаване на регионални представителства на камарата.

БАК е камара на производителите и засега не смятаме да се обединяваме с преработватели. Те си имат своя камара, но не пречи в един момент да се направи обща структура, обясни Симеон Караколев. Светлана Боянова посочи, че и в ЕС има разделение между производители и преработватели. Копа и Коджека например е обединение на пзеделески производители и на кооперативи. Преработвателите си имат други структури.

Относно критериите за членство, от БАК посочиха, че те са записани много ясно в Устава на камарата, който е публичен.

В камарата членуват земеделски стопани, а съсловните организации, университети, институции могат да бъдат асоциирани членове на БАК.

Има асоциации, които предпочетоха да не се включват в камарата и други, които се подготвят съвсем скоро да станат нейни членове. Сред отказалите е организация на индустриалните животновъди, които са предпочели да участват в един формат с преработватели.

Ако скоро има нов земеделски министър, първият ни въпрос към него ще бъде „Как ще защитите българското производство“, каза Костадин Костадинов.

 

Leave a Comment