С протести сръбските фермери успяха да договорят с правителството по-високи субсидии

От 2024 г. максималната обработваема площ на стопанство ще се увеличи от от 20 на 100 хектара

Сърбия, земеделска земяСлед 5-дневни блокади на пътища и протести сръбските фермери подписаха споразумение с представители на правителството през уикенда, като се съгласиха на по-високи субсидии, премия за мляко, такса върху вноса и други извоювани предимства, съобщава euractiv.com.

Споразумението увеличава максималната граница на площта на обработваемата земеделска земя от 1 януари 2024 г., която ще стане от 20 на 100 хектара.

Премията за мляко на литър ще бъде 19 динара (0,16 евро) вместо 15 динара (0,13 евро), докато субсидията за крава ще се увеличи от 30 000 на 40 000 динара (255 до 341 евро). Освен това ще бъде извършен анализ на контрола при внос на мляко и млечни продукти и ще продължи комуникацията с производителите.

На фермерите от Сърбия беше обещано, че ще продължат разговорите за регулиране на пазара чрез въвеждане на квоти за производителите на мляко.

Беше договорена и такса върху вноса на полутвърди сирена от ЕС от 300 динара (2,6 евро) за килограм.

Таксата за отводняване ще бъде намалена с 50% и ще бъде премахната през 2024 г.

На фермерите беше обещано също да извършат пазарен анализ за управлението на зърното.

Освен това ще бъде въведен т. нар. „син дизел” по отношение на отстъпките за дизелово гориво, което се отнася до отстъпки в размера на акциза за 100 литра дизелово гориво на хектар за всички регистрирани площи на земеделските стопанства.

Разговорите за бъдещия селскостопански бюджет, нова политика и политика на субсидиране ще се случат възможно най-скоро.

Според споразумението правителството гарантира, че участниците в протеста на фермерите няма да бъдат преследвани по дела, свързани с демонстрациите.

От друга страна, фермерите обещаха незабавно да се оттеглят от улиците и комуникацията с правителството да продължи мирно.

Leave a Comment