Честит 24 май – празникът на буквите и книгите

24 майЧестит 24 май – празникът на буквите, образованието, науката, книжовността и духовността! Празникът на паметта и възраждането! Ден на почит към светите братя Кирил и Методий!

В Пловдив празникът ще започне с литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, началото е в 8.30 ч.

В 9.30 часа официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен.

Точно в 10.15 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. В шествието ще се включат официални лица и гости, дядо Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53, концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ ще има концерт на  фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. На стълбите на Каменица ще чуем тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив  – Хор „Детска китка“, Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, общо около 200 души, диригент проф. Златина Делирадева.

В 11.30 ч., в югоизточната част на Цар Симеонова градина ще бъде тържествено открит паметникът на големия дарител Димитър Кудоглу. Водещ е Стефан Шивачев, който ще произнесе и слово. Думи на благодарност ще отправи представителят на наследниците на Димитър Кудоглу – Пенчо Братанов.

В 17.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди Млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г.“

Вечерта завършва с музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл „Вивалди завинаги“ – концерт на Симфониета – Враца с участието на Максим Ешкенази и солисти и актьори. Мястото е Античен театър, началото в 20 часа, входът е с билети.

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК
Иван Вазов

Език свещен на моите деди език на мъки, стонове вековни, език на тая, дето ни роди за радост не – за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга и кой те пощади от хули гадки? Вслушал ли се е някой досега в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ се крий в речта ти гъвкава, звънлива – от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор, охулен, опетнен със думи кални: и чуждите, и нашите, във хор, отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб създаньята на творческата мисъл! И не за песен геният ти слеп – за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света! Сè туй ругателство ужасно, модно, сè тоя отзив, низка клевета, що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам и той ще стане мойто вдъхновенье, и в светли звукове ще те предам на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта и в твоя чистий бляск ще те покажа, и с удара на твойта красота аз хулниците твои ще накажа.

Leave a Comment