Фирма на Илон Мъск вече може да поставя чипове в човешкия мозък след получено разрешение

мозъкФирмата за мозъчни чипове на Илон Мъск съобщи, че най-после е получила одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за провеждане на първите си тестове върху хора.

Компанията за импланти Neuralink на милиардера иска да помогне за възстановяване на зрението и мобилността на хората чрез свързване на мозъци с компютри, съобщи Би Би Си.

Мъск казва, че няма незабавни планове да започне да набира участници. Предишните му амбиции да започне тестове се провалиха.

Самият регулатор все още няма коментар.

Neuralink се надява да използва своите микрочипове за лечение на състояния като парализа и слепота и да помогне на определени хора с увреждания да използват компютри и мобилни технологии.

Чиповете, които са тествани върху маймуни, са предназначени да интерпретират сигнали, произведени в мозъка, и да предават информация чрез Bluetooth.

Мъск също така по-рано предположи, че предложената технология може да прекрати опасенията на хората, че могат да бъдат изместени от изкуствен интелект.

Обявявайки новините от четвъртък в Twitter, Neuralink говори за „важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора“.

Одобрението е „резултат от невероятна работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA“, се казва в него.

Фирмата обеща повече информация „скоро“ относно плановете за записване на участници в изпитанието.

Неговият уебсайт обещава, че „безопасността, достъпността и надеждността“ са приоритети по време на инженерния процес.

Експертите предупредиха, че мозъчните импланти на Neuralink ще изискват обширни тестове за преодоляване на технически и етични предизвикателства, ако искат да станат широко достъпни.

Съобщението на компанията за одобрението на FDA за тестове върху хора следва скорошни новини за подобен пробив, включващ мозъчни импланти от швейцарски изследователи .

Парализиран мъж от Нидерландия успя да ходи, просто мислейки за това – благодарение на система от импланти, които безжично предават мислите му към краката и стъпалата му.

Leave a Comment