Агрометеорология: Неустойчиво време с опасност от градушки и поражения от вредители

Прогноза за периода 26 май – 1 юни 2023 г. 

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

буря, небе, дъждПрез повечето дни от следващия седемдневен период отново се прогнозира неустойчиво време със значителни валежи, които ще поддържат добри нивата на почвените влагозапаси. Остава вероятността за градушки и риск от повреди по земеделските култури – полягане на посевите със зимни житни култури, наранявания по плодовете и завръзите на овошките.

При пшеницата ще протичат фазите цъфтеж и формиране на зърното, при ечемика в южните райони от страната и начало на млечна зрелост. В тези фази при зимните житни култури трябва да продължат обследванията за появата и развитието на някои болести и вредители – фузариоза по класа и брашнеста мана, вредна житна дървеница. При царевицата ще продължава листообразуването, а при слънчогледа засят в агротехнически срок ще се наблюдава формиране на съцветие.

По-подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически дейности и провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво гниене по костилковите и струпясване по семковите овощни видове ще има през последните дни от периода, когато вероятността за валежи намалява.

 

Leave a Comment