Бизнесът гори с десетки хиляди евро заради измами с фалшиви съобщения за смяна на IBAN

компютърБългарски компании стават жертва на финансови измами с подменен международен номер на банкова сметка, информира БНР. Най-разпространеното в момента киберпрестъпление у нас, от което са засегнати стотици български фирми, е фалшиво съобщение за смяна на IBAN. Това съобщи във Варна старши комисар Владимир Димитров, началник на дирекция „Киберсигурност в ГДБОП, който изнесе лекция пред студенти във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.

Почти на всеки 3-4 дни има български фирми, които страдат от подобно престъпление, и биват ощетени с десетки хиляди евро. Индикатор за извършване на подобно престъпление е искане от страна на техния контрагент да бъде сменена тяхната банкова сметка, обясни Димитров. Със смяната на IBAN-а компанията изпраща парите не на контрагента си, а на банкова сметка контролирана от финансови мулета“, каза още експертът.

По думите му в схемата се включват северноафрикански организирани групи, които постигат целта си в резултат на фишинга, който стресира потребителя със съобщения за изискване на незабавни действия.

 

Leave a Comment