Почитаме саможертвата на Христо Ботев и загиналите герои

Христо БотевПреди 147 години на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан загива от куршум Христо Ботев –  поет, вулкан от страсти и любов към България, а също и към любимите жени.

Спорен е въпросът кой е изстрелял куршума.

Редовната турска войска, която е обкръжила четата на Христо Ботев, отрязва главата на героя и я забива на кол в центъра на Враца за ужас на българите. Той е само на 28 години, а малката му дъщеря Иванка е на по-малко от два месеца.

През годините 2 юни се отбелязва с различни имена, а за последно денят се нарича Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Така е записан в решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път денят на Ботев е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола, днес Околчица, присъстват Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Днес в Пловдив Денят на Ботев и героите ще бъде отбелязан пред паметника на поета революционер в Цар Симеоновата градина с военен ритуал  и полагане на венци и цветя. Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда „Пловдив“.

Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Ивайло Христов.

В 12 часа сирените ще засвирят, за да отдадем почит на безсмъртния герой и на всички българи, които са дарили живота си за свободата.

Leave a Comment