Съмнителен биодизел от Китай натиска цената на европейската рапица

За 2022 г. в ЕС са внесени 500 хил. тона китайски биодизел, а само за първите 4 месеца на тази година вносът е 830 000 тона

рапицаБиодизел от Китай , който може да не отговаря на изискванията на ЕС за устойчивост, навлиза в големи количества на европейския вътрешен пазар от началото на годината. Германските правоприлагащи органи разследват дали предполагаемите „усъвършенствани биогорива “ от Китай са били неправилно декларирани, съобщава немското издание agrarheute.com.

Ефектите върху европейския пазар на рапица вече се усещат от фермерите: цените на рапицата са под огромен натиск. Съмнителният китайски биодизел, произведен от отпадъчни и остатъчни масла, измества стоките от ЕС, които отговарят на характеристики за качество.

Цените на рапицата в ЕС се сриваха от около година. Докато през май 2022 г. беше достигнат връх от над 750 евро/т на борсата за фючърси Matif в Париж, цената падна под прага от 400 евро/т през май тази година.

Това е тясно свързано с очакванията за стабилно световно предлагане на пазара на рапица от предстоящата реколта. Съюзът на производителите на маслодайните и протеиновите растения ( Ufop ) също вижда дял за ценовия натиск във вноса на използвани масла и мазнини от Китай и произвеждания от тях биодизел.

Евтините стоки от Китай, в сертифицирането на които експертите се съмняват, намаляват нуждата на петролната индустрия от биодизел, произведен от европейско рапично масло.

Според Ufop ЕС е внесъл около 500 000 тона биодизел от китайски отработени масла към края на 2022 г. От януари до април тази година ЕС като цяло дори е внесъл 0,83 милиона тона биодизел от Китай, почти двойно повече от количеството през същия период на миналата година.

Според Ufop обаче има съмнения относно необходимите доказателства за произхода на суровините. Биодизелът от Народната република е деклариран като „модерно“ биогориво от отпадъци и остатъци съгласно Приложение IX, част A от Директивата за възобновяема енергия (RED II) на ЕС.

В резултат на това на индустрията за минерални масла е позволено да отчита внесеното количество два пъти спрямо задължението си за квота за парникови газове. Необходимостта от биодизел, произведен от рапично масло, съответно намалява. Това поставя под въпрос достоверността на сертификата за устойчивост, изискван от ЕС, критикува Ufop.

Ufop призовава федералното правителство на Германия и Европейската комисия да предприемат действия. Освен това се налага да се засили контрола, смятат от сдружението.

Компетентният орган е Федералната агенция за земеделие и храни (BLE) . Вече има индикации, че биогоривата, внесени от Китай и сертифицирани като устойчиви, може да са произведени от суровини, различни от декларираните. Следователно те не биха били допустими за двойно отчитане като горива за напреднали.

Продължават разследванията за съмнение за неправилно деклариране на биодизел

Все още не е ясно как ще реагира ЕС на внезапно нарастващия, предполагаемо неутрален по отношение на климата внос на биодизел от Китай.

Leave a Comment