От 6 юни: Бариера или Enter за внос на украинското зърно в 5-те държави, включително България

Комисарят Войчеховски настоява забраната за внос в 5-те държави да остане минимум до октомври. Украинският министър Солски се надява ЕС да не прави този „подарък на Москва“

Дунав мост РусеУкрайна призова Европейския съюз да не удължава временните ограничения върху вноса на своите зърнени и маслодайни семена, които трябва да изтекат в понеделник.

Както се знае, Съветът на ЕС одобри на 25 май предложението регламентът, позволяващ на Украйна да изнася без мито и без квоти зърното си през страни от съюза, да бъде удължен с още една година, която започва от 6 юни 2023 г.

На европейска среща на върха в Молдова украинският президент Володимир Зеленски каза, че е поискал от ЕС „безусловно да премахне ограниченията за износ на украински селскостопански продукти“.

Украинският министър на земеделието Микола Солски, който присъства на среща на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел тази седмица, каза пред Политико, че има „много голям риск“ Русия да се възползва от разногласията в блока, за да наруши отново сделката, постигната с посредничеството на ООН, която разреши някои украински доставки през Черно море. „Това е като подарък за Москва“, каза министърът на украинските фермери в интервю.

Припомняме, че първо Полша, а след нея Унгария, Словакия и България въведоха забрани за вноса на украинска селскостопанска продукция през април, като възможността за транзитно преминаване остана. В началото на месец май по настояване на ЕК тези ограничения бяха отменени (само Унгария ги запази), а пострадалите от вноса страни поискаха те да останат като анекс към регламента, удължаващ безмитния и безквотен внос, до края на годината за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. По някакъв начин отпадането на локалните органичения на 4-те страни бяха обвързани с очакваната европейска помощ от 100 милиона евро. От нея най-голям дял от 40 млн. евро се пада на Полша, а България ще получи малко под 10 млн. евро. При положение, че страната няма да добави доразрешените 200% към европейската помощ, за българските земеделци сумата е наистина нищожна. Въпросните 100 милиона евро, за които се говори вече повече от два месеца, все още не са разпределени към засегнатите страни-членки.

Тази седмица във вторник на пресконференция след Съвета на ЕС по земеделие и рибарство комисарят Януш Войчеховски заяви, че ограниченията трябва да бъдат удължени „поне“ до октомври, за да позволят на фермерите от 5-те държави да изчистят складовете си. За него най-добрият вариант е забраната да остане до края на годината.

„Без тези мерки ще имаме огромен проблем по време на прибирането на реколтата в тези държави членки на първа линия“, каза още Войчеховски.

Въпросът дали да се пусне бариерата или да се натисне „Enter“ за вноса на украинското зърно заби клин в ЕС. Германия обвини източните държави, че заплашват да „ счупят врата на Украйна “ със забраните за внос и изисква Брюксел да вземе мерки и да установи жизнеспособни сухопътни експортни маршрути, така че украинският износ да може да достигне до страни на глобалния юг, където са най-необходими.

Украинският министър Солски каза, че когато Януш Войчеховски разказва за пострадалите фермери в Полша, това не е цялата истина.

През 2022 г. Украйна е изнесла селскостопански продукти на стойност около 7 милиарда евро в съседните страни – около половината от които е зърно, каза Солски. „Но в същото време нашите съседи увеличиха износа си на селскостопански стоки [с] 18 милиарда евро.“

Междувременно износът на Украйна се очаква да спадне с около 40 процента тази година.

По-големият проблем за нас е черноморската зърнена сделка, обясни Солски.

Черноморските пристанища на Украйна остават най-големият маршрут за износ на селскостопански продукти. Повече от 30 милиона тона зърно са били изнесени досега в рамките на инициативата, облекчавайки натиска върху световните цени на храните и предотвратявайки глада за страните в Африка и на други места, понасящи тежестта на световната хранителна криза.

Русия се съгласи да удължи споразумението малко преди да изтече на 18 май. Преди това, след като компромисното споразумение на ЕС относно забраните, наложени от групата от пет източноевропейски държави, влезе в сила, Москва на практика го спря, каза Солски , обяснявайки че повече от 10 дни „Русия не е одобрявала нови плавателни съдове“.

 

Leave a Comment