Вредители по лозата заплашват добивите

Шарен гроздов молец

Шарен Гроздов молец

Бюлетин на БАБХ за растителна защита на лозя към 31 май

Шарен гроздов молец /Lobesia botrana/

През месец април е установен масов летеж и начало на яйцеснасяне в област Благоевград. Начало на летеж на пеперудите е установено в областите Бургас, Кюстендил, Пазарджик и Търговище. Летежът на пеперудите от презимувалите какавиди започва, когато средната денонощна температура на въздуха се повиши над 10°С в продължение на десетина дни. Една пеперуда снася до 120 яйца, които полага по цветните бутони, листата, прилистниците, разклоненията на ресата и леторастите на лозата.

Жълт лозов акар /Schizotetranychus viticola/

Излизане на възрастните женски се наблюдава в района на Пловдив. Акарите се концентрират главно около жилките. Те отделят ензими, които разлагат пигментите в листата и цветът на листната петура се променя в зависимост от сорта, в жълт, жълтозелен, кафяв, ръждивокафяв, виолетов или виолетовочервен. Листата се деформират, стават по-груби и при смачкване хрущят.

Екскориоза /Phomopsis viticola/

Установени са първи симптоми в област Бургас. Извършени са предпазни третирания в областите Бургас, Враца, Плевен и Пловдив. Първите симптоми се появяват по узрелите пръчки във вид на избеляване на кората, което може да започне от първото и второто междувъзлие. По-късно по побелелите зони се формират пикнидии, които се виждат като малки черни точки. В по-напреднали стадии кората се откроява, олющва се на ивици, откъдето идва и названието на болестта.

Брашнеста мана /Oidium tuckeri/

Наблюдават се първи симптоми на патогена в област Благоевград. Извършени са третирания в областите Благоевград, Варна и Пловдив.По листата, предимно от горната страна, се образуват жълтозеленикави петна със сивобял налеп. Нападнатите листа се деформират, прегарят и остават по лозите. По зелените леторастите се появяват светлокафяви петна с точковидна некроза, които също образуват налеп. При благоприятни условия за заразяване по оформената реса се появява изресяване, деформиране и пригор. При нападение на грозда след прецъфтяването, по зърната се образуват малки петна, които се покриват със сивобял налеп, под който тъканите прегарят.

БАБХ напомня: За извеждане на борбата с болестите, неприятелите и плевелите да се прилагат само разрешените за употреба продукти за растителна защита при съответната култура, вредител и в регистрираната доза!

Съгласно чл.107, т.3 от Закона за защита на растенията (обн. ДВ бр.61 от 25.07.2014 г.) се забранява прилагането на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане! Като изключение от забраната, продукти за растителна защита могат да се прилагат чрез въздушно пръскане само след писмено разрешение, издадено от директора на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), когато е на лице опасност за растенията и растителните продукти, посочена в чл.109 ал. 1 от Закона за защита на растенията.

Съгласно Закона за пчеларството (обн. ДВ, бр. 57 от 24.06.2003г.) Чл. 33. (1) Забранява се употребата на продукти за растителна защита и препарати за дезинфекция и дезинсекция върху земеделски и горски култури, трайни и крайпътни насаждения и медоносна растителност, намиращи се във фаза на цъфтеж и през периода на отделяне на мана. (2) (Изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) При масово проявление на вредители и авиационно третиране на земеделски и/или горски култури с продукти и/или препарати за растителна защита по ал. 1 в райони, в които има пчелини, собственикът на земеделската и/или горската култура осъществява третирането след писмено разрешение на областната дирекция по безопасност на храните. Закупуването на продукти за растителна защита трябва да става само от търговски фирми, притежаващи Разрешение/Удостоверение за търговия с ПРЗ!

Leave a Comment