Преди 352 г. се ражда Албинони – композиторът на божественото Адажио

Томазо АлбинониНа 8 юни 1671 г. се ражда във Венеция Томазо Албинони. Музикалната му дарба избликва още в ранните му години, когато без да е поощрен от семейството си, той се научава да свири на цигулка и да пее. Баща му е търговец на хартия, който е разчитал първородния Томазо да наследи и развие семейния бизнес.

След като станало ясно, че той е избрал да поеме по пътя на музиката, семейството го подкрепя като независим композитор.

През 1722 г. Максимилиан Емануел II, курфюрст на Бавария, на когото Албинони е посветил дванайсет концерта, го кани като оперен диригент на сватбеното празненство на сина си курпринц Карл Албрехт и Мария Амалия.

Албинони се жени за оперната певица Маргарита Раймонди. Той написва най-малко петдесет опери, но е най-известен със своите концерти за обой. Съвременниците на Албинони сравняват музиката му с тази на Корели и Вивалди. Неговата инструментална музика привлича вниманието на Йохан Себастиан Бах, който написва поне две фуги по теми на Албинони и постоянно използва неговите басови линии като упражнения за учениците си.

Албинони умира, когато е на 79 години.

Част от творчеството на Албинони е загубено при разрушаването на Дрезденската държавна библиотека по време на Втората световна война.

Прочутото Адажио в сол минор (Adagio In G Minor) е възстановено, а може би композирано, от италианския музиколог Ремо Джацото. Адажиото е основано на кратък фрагмент от бавна част (най-вероятно за трио соната), който той открива сред развалините на библиотеката.

Джацото е открил едва шест такта от началото на мелодия, от които възкръсва Адажиото на Албинони.

Самият Джацото мълчи до края на живота си за Адажиото, което силно се различава от останалото творчеството на Албинони, пише Лунатик.бг.

След смъртта на Джацото през 1998 година професор  Вулф Дитер Лугерт заедно с колегата си Фолкер Шютц установяват, че музикален фрагмент от Адажиото  на Албинони не е съществувал в Дрезденската библиотека.

 

 

Leave a Comment