Инспектор на ДФЗ, обжалвал присъда за рушвет, не спечели делото

държавен фонд "Земеделие"

Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция 6-месечната условна присъда по първото дело, което Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, внесе в съда в България, съобщи в. „Сега“.

Делото от миналата година е срещу служителя на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Траян Делиагов за поискан и получен подкуп от 5000 лв. и е първата осъдителна присъда за България. То приключи за рекордните 6 месеца.

Делиагов бе обвинен по показания на фермер от с. Строево, област Пловдив, който го е потърсил, след като е имало забавяне на плащане от страна на ДФ „Земеделие“ за одобрен по ПРСР проект.

В края на юли 2022 г. – дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд присъди на Делиагов 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата става известна едва през септември, тя не бе окончателна и можеше да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Той обаче бе оправдан за друг подкуп от 5000 лв.

Служителят на ДФЗ бе арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязаните 5000 лв.

Миналия септември стана ясно, че експертът Траян Делиагов дори е върнат на работа в ДФЗ. Фондът не обжалва. 

САС  потвърди присъдата, след като делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че наказанието е твърде снизходително. Но тримата апелативни съдии приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов. Според тях първият подкуп е останал недоказан, което означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само за едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение.

Според САС наказанието може да постигне целите си – генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив – следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите.

Присъдата на САС може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Leave a Comment