Жътвата започва с мотото: „С добро в сърцето, с любов на полето“

Церемонията ще започне в 11:30 часа утре в землището на с. Борисово, Русе

Жътвена кампания 2023 г. и зажънване на ръжта по проект „Хляб на мира“ ще започнат с церемония на 28 юни 2023 г. от 11:30 часа в землището на с. Борисово, община Сливо поле, област Русе. Домакин на събитието е Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Откриване на жътва 2022 г. в с. Боздуганово Архивна снимка на Агро Пловдив

Тази година мотото на жътвата ще е „С добро в сърцето, с любов на полето“.

„В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически“, смята Илия Проданов, председател на НАЗ.

Гост на събитието ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Координати на местоположението: 43.9412577725277, 26.24669941104443

В програмата са предвидени изявления на официалните гости, а след събитието ще има възможност за въпроси от страна на медиите.

Заедно с Национално откриване на жътвена кампания ще направим и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. България е една от тях. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението. Основната роля на „Хляб на мира“ е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС.

Leave a Comment