Бюджет 2023: Минимална заплата 780 лева, средна инфлация 8,7%

Социалните разходи се запазват, капиталовите разходи са увеличени рекордно

В проектобюджета за 2023 г. не се предвижда увеличение на минималната работна заплата, която от 1 януари бе увеличена от 710 на от 780 лева. Тя може да се повиши, ако парламента реши, но трябва да се посочи откъде да се вземат допълнителните разходи. това каза днес финансовият министър Асен Василев, който представи параметрите на бюджет 2023.

Бюджетът ще е с дефицит на начислена основа от 3%, на касова – 2,5%. Разликата идва от предвиденото второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

за да бъде толкова нисък дефицитът, разходите са орязани с 3,6 млрд. лева.

Заложеният ръст на икономиката през тази година е 1,8%, а очакваната средногодишна инфлация – 8,7%. Очаква се в края на годината инфлацията да падне до 5,6 на сто.

Предвидени са 4,7 млрд. лева повече данъчни приходи, които според Асен Василев са изпълними, като се затегне контролът по събирането им.

Въпреки че са прецизирани, капиталовите разходи ще са рекордни – над 8 млрд. лева, като в тях влизат всички проекти, по които са обявени поръчки или са започнати дейности, включени са и тези, за които е декларирано, че могат да завършат до края на годината.

„Години наред капиталовата програма не се изпълнява въпреки заделените средства в бюджета. Това в краткосрочен план може и да зарадва един министър на финансите, защото ще има по-малко разходи, но е пагубно за държавата дългосрочно, защото необходими инвестиции не се завършват“, коментира Асен Василев.

Намалени са обаче разходите за издръжка, защото „бяха разчетени по-високи цени на електроенергията“.

Осигурено е увеличение на пенсиите според „швейцарското правило“ – с 12% от 1 юли, каза Василев.

Ще се запазят средствата по всички социални програми, а за някои дори има увеличение.

„111 млн. лева повече във връзка с линията за бедност, 50 млн. лева повече по закона за социалното подпомагане, 31 млн. лева повече във връзка с разширяване на обхвата за еднократна помощ при започване на училище”, изброи той. В проектобюджета е запазено и 125% увеличение на учителските заплати.

Leave a Comment