Агрометеорология: Горещ юли с опасност от градушки до 20-то число в Западна България

Юли ще си защити славата на най-горещия месец в годината с температури дори по-нисоки от нормалните и с повече валежи в първата половина на месеца. Валежите ще са предимно в Западна България. В близките дни се очакват превалявания от 0 до 10 литра на кв. метър в неделя, 2 юли в почти цялата страна. Прогнозата направи тази сутрин климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ.

През повечето дни от първото и второто десетдневие на юли агрометеорологичните условия ще продължават да се определят от неустойчиво време, с чести валежи, които ще възпрепятстват най-важното за сезона мероприятие – жътвата на пшеницата и навременното третиране срещу болестите и вредителите по земеделските култури. Това съобщава агрометеорологът Дукена Жолева от НИМХ. Наднормените юнски валежи в по-голямата част от страната, с изключение на югоизточните райони, влошиха фитосанитарното състояние на зеленчуковите култури и овошките, а на места в западните райони бяха причина за компрометиране на черешовата реколта.

През първото и второто десетдневие на юли отново се прогнозира повишена вероятност за интензивни, значителни,  валежи и градушки – поредно изпитание за земеделските култури и риск за разпиляване на узрялата зърнена реколта. През този период вегетацията на добре обезпечените с влага пролетни култури ще се осъществява с умерени темпове, при средноденонощни температури близки до климатичните норми. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта и, ще се наблюдават различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа в полските райони  ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича при обичайните за края на юли топлини условия. През този период се прогнозират екстремно високи максимални температури, на места до 38-39оС, които ще въздействат неблагоприятно на цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури и по-късните хибриди царевица. През десетдневието ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа, засят в агротехнически срок на места в Дунавската равнина ще се наблюдава начало на фаза узряване. 

Прогнозираното относително сухо и горещо време през третото десетдневие на юли ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата. При овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. Третиранията срещу болестите и вредителите трябва да се извършват през по-хладните часове на деня, с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите.

Leave a Comment