Агенцията по горите следи от кули за пожари, направени са прегради пред огъня

Само върху 90 дка засега е имало върхови пожари, които са фатални за всички обитатели наоколо

Работим превантивно за ограничаване на горските пожари. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов пред медии в Бургас.

Регионалните дирекции по горите разполагат с 22 термовизионни кули, с които в реално време се наблюдават горските територии. „Очакваме да се изградят още наблюдателни кули, за да бъдат обхванати повече горски територии“, посочи още инж. Маринов.

Горските власти имат и 211 автомобила за първоначална реакция, които са високопроходими и оборудвани с модули за гасене на пожари. „Гасенето на един горски пожар трябва да започне до втория част от възникването, защото след това много трудно може да бъде ограничен“, уточни зам.-министър Маринов.

Изградени са 1700 км лесокултурни прегради, които представляват просеки с широчина от 5 до 15 м и се разполагат през 2 км в горските територии с първи клас на пожарна безопасност, посочи още инж. Маринов. Освен това по средата на преградите се правят минерализовани ивици, които са с широчина до 3 метра и на тях е задължително растителността да е изчистена. Такива ивици се разполагат и по някои линейни обекти като например жп линии, пътища, къмпинги и паркинги, уточни той.

От началото на годината са възникнали 125 пожара, като те са обхванали горски територии с площ около 5300 дка. От тях само 90 дка са върхови пожари, при които огънят обхваща и клоните на дърветата. „Тези пожари са най-опасни, защото при тях не само дърветата изгарят изцяло, но и всички обитатели на гората, като костенурки, гущери, жаби, насекоми и птици също се унищожават. Щетата за екосистемата е изключително тежка“, обясни инж. Маринов. Т

„Основната причина за възникване на горските пожари е човешката небрежност, по-малко от 5% са причинени от различни природни явления“, посочи заместник-министърът. 

Той призова посетителите на горските територии стриктно да спазват всички правила за безопасност. По думите му основното е да не се пали открит огън на местата, които не са обозначени за това. Инж. Маринов подчерта, че при силен вятър не е препоръчително да се пали огън дори и на предназначените места. Заместник-министърът допълни, че не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки, незагасени кибритени клечки и незагасени цигари, както и да не се оставят без надзор барбекюта и скари.

„Съвместни екипи на Изпълнителна агенция по горите и дирекция „Пожарна безопасност“ извършват проверки на места, където има повече посетители и струпване на хора“, каза заместник-министърът. Той уточни, че в резултат на инспекциите са съставени актове за палене на огън на разстояние по-малко от 100 м от горските територии. Административното наказание за това е глоба от 500 до 5000 лева.

Leave a Comment