Депутатите одобриха 20 млн. помощ за измръзването на овошките и 8 млн. за ръст на заплатите в БАБХ и ИАГ

Министерството на финансите няма да подкрепи Законопроекта за бюджета след корекциите от снощи

Бюджетната комисия в Народното събрание прие на второ четене малко преди полунощ вчера Законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. Преди това депутатите гласуваха увеличение на заплатите в различни сфери, но заедно с това не подкрепиха някои мерки, предложени от Министерството на финансите за повишаване на данъчната събираемост. По тази причина в края на заседанието министър Асен Василев заяви, че финансовото министерство няма да подкрепи бюджета в този му вид.

Прието бе предложението на Венко Сабрутев (ПП-ДБ) да бъдат предвидени 20 млн. лева за компенсации за земеделските производители заради унищожената им продукция от падналата през март слана.

Комисията прие и предложението на ГЕРБ да се предвидят 8 млн. лева за ръст на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите.

Депутатите одобриха предложените от финансовото министерство до 100 млн. лв. общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Не беше прието предложението за премахването на сегашните намалени ставки по ДДС, с които вносителите бяха разчели, че очакваните приходи до края на 2023 г. ще са в размер на 152,4 млн. лв. С тези допълнителни приходи би могло да се направи увеличение на възнагражденията в Спешна помощ, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция за борба с градушките, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и Селскостопанска академия, според ИТН.

Leave a Comment