ЕК не вижда проблеми пред удължаване одобрението на глифозата през септември

Ако Германия наложи национална забрана на активното вещество, рискува скъпи съдебни дела на химическата индустрия с искове за претърпени щети

След положителното становище на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) за безопасността на глифозатаЕвропейската комисия не вижда „никакви причини да не поднови одобрението си за активното вещество. Това стана ясно от ръководителя на отговорния отдел на дирекцията по здравеопазване на ЕС (DG SANTE) Клаус Беренд в комисията по околна среда на Европейския парламент. 

Следователно Комисията вероятно ще предложи през септември удължаване на одобрението на активната съставка на хербицида. След това през октомври държавите-членки трябва да гласуват предложения регламент.

Прочети още: Проф. Тоньо Тонев: Вече 50 г. глифозатът е без аналог, но някои фермери все още не го ползват ефективно

 „Аз водя кампания за „не“, потвърди на 25 юли пред Съвета по земеделие на ЕС в Брюксел министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир , отрицателната си позиция относно повторното одобрение, събщава немското издание agrarheute.com.

Но Йоздемир, който в миналото винаги е обещавал национална забрана на глифозата от 2024 г. , сега предпазливо отстъпва от това. В коалиционното споразумение ясно се казва „Ние ще извадим глифозата от пазара до края на 2023 г.“ 

Това обещание на светофарната коалиция обаче е правно нестабилно, след като EFSA стигна до заключението в доклада си в началото на юли, че от научна гледна точка няма фундаментални резерви относно подновеното одобрение на основната съставка в хербицида.

Ако мнозинството от държавите-членки се съгласят с удължаване на одобрението, какъвто беше случаят през 2017 г., национална забрана за глифозат, наложена от отговорната Федерална служба за защита на потребителите и безопасност на храните (BVL), би била правно оспорима. Последствията могат да бъдат високи искове за щети от химическата промишленост, които ще отидат директно във федералния бюджет. 

Без удължаване от страна на ЕС, одобрението на глифозат в Общността ще изтече на 15 декември 2023 г. 

Решение за или против глифозата изисква квалифицирано мнозинство от държавите-членки в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (SCoPAFF). Ако това не се случи след две гласувания, Комисията ще се произнесе по своето предложение. 

При гласуването през ноември 2017 г. тогавашният министър на земеделието Кристиан Шмид, изненадващо гласува в подкрепа на одобрението „по своя собствена инициатива“, като по този начин пренебрегна колегата си от Министерство на околната среда, Барбара Хендрикс . Шмид дори получи порицание от канцлера Ангела Меркел .

С подкрепата на foodwatch, Германската екологична организация (DUH) днес заведе дело срещу Федерална република Германия в административния съд в Брауншвайг за оттегляне на одобрението на хербицидът с глифозат Roundup PowerFlex. Като обосновка DUH се позовава на вредното въздействие на глифозата върху биоразнообразието. 

Изглежда, че съдилищата в Германия ще трябва да се справят с одобрението за глифозат по един или друг начин, независимо дали е подновено или не. 

Leave a Comment