Екстремните горещини и суша в Тексас принуждават говедовъдите да продават стадата си

Кафявият и черен добитък от Тексас, обичани символи на щата Lone Star, вървят през изсъхнала трева и стоят в пресушени водоеми, докато животновъдите им се борят да им осигурят достатъчно храна.

Телета на борсата в град Кловис, Ню Мексико

За второ поредно лято сушата и екстремните горещини застрашават здравето на едрия рогат добитък в Тексас – щатът с най-високо производство на говеждо месо в САЩ – и карат някои животновъди да мислят за разреждане на стадата си, за да спестят пари от храна за животни и сено, пише Ройтерс.

„Тревата просто не расте и главно заради сушата“, каза животновъдът Дейвид Хендерсън. „Сега навлизаме в август и обикновено това е най-горещото и сухо време на годината… и единственото нещо, за което се сещам, изисква продажба на крави.“ 62-годишният Хендерсън управлява стадо от около 150 крави в колонията Тенеси в Източен Тексас и каза, че е продал приблизително 30 крави през 2022 г. поради сушата.

Сухите условия миналата година накараха животновъдите в Източен Тексас да продадат повече от 2,66 милиона говеда от януари 2022 г. до август 2022 г. – увеличение с повече от 480 000 говеда в сравнение с този период от предходната година, според Texas Farm Bureau.

Климатологът от щата Тексас Джон Нилсен-Гамън прогнозира, че екстремните горещини, предизвикани от глобалното затопляне, ще станат норма.

„Е, със сигурност през следващите няколко десетилетия тенденциите ще продължат“, каза Нилсен-Гамън. „Този ​​вид горещина ще стане нормална през лятото за Тексас. И това в допълнение означава, че екстремните горещини ще бъдат много по-горещи и много по-тежки.“

Сушата, горещините и липсата на храна засягат почти всеки аспект на животновъдната промишленост – колко мляко получават телетата, как се угояват кравите, колко се възпроизвеждат и колко ще струва тази желана пържола.

Leave a Comment