Доматеният вирус ToBRFV доплава до Аржентина

Повече от 50% от растенията в засегнатите оранжерии показаха симптоми на ToBRFV

Екип от лабораторията по патология на градинарските растения в експерименталната селскостопанска станция на Инта Бела Виста наскоро публикува в научното списание New Disease Reports първия доклад за вируса на плодовете на кафяви домати (Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)) в провинция Кориентес и в Аржентина.

Поражения от вируса tobrfv Снимка на Greenhousegrower

„През декември 2022 г. отглежданите в оранжерия доматени растения от трима различни производители в Санта Лусия и Лавале (Кориентес, Аржентина) показаха симптоми, подобни на тези, причинени от тобамовирус. Растенията имаха петна, игловидно стесняване и хлороза в младите им листа“, цитира Hortidaily.com.

Плодовете са били с некротични лезии и петнисто зреене. Повече от 50% от растенията в засегнатите оранжерии са показали симптоми в съответствие с механичното предаване на болестта.

Проба от листа е събрана от всяко от трите места и анализирана за вирус на краставична мозайка, лек вирус на петна по пипер (PMMoV), вирус на тютюнева мозайка (TMV), вирус на петнисто увяхване на домати и ToBRFV с тестове ImmunoStrip® (Agdia, САЩ). Само тестовете за PMMoV, ToBRFV и TMV бяха положителни.

Фитосанитарните мерки, включително дезинфекция на инструментите, премахване на листа от симптоматични растения и определяне на границите на карантинните зони, са били приложени в засегнатите оранжерии, за да се предотврати разпространението на вируса. Санта Лусия и Лавале са най-важните райони за производство на домати в Кориентес, така че по време на следващия производствен сезон ще бъде извършено полево наблюдение и събиране на проби за по-късен анализ.

Leave a Comment