Шок: Бутилка Бордо във френските супермаркети е паднала до 2 евро

Франция дава 6000 евро/ха за изкореняване на лозя заради жесток спад в продажбите на вино

Винопроизводителите в престижния регион Бордо са готови да изкоренят хиляди хектари лозя, тъй като променените потребителски навици и глобалното затопляне удариха една от перлите в короната на френската селскостопанска индустрия, пише „Политико“.

Предвид статута на флагман на Бордо в съзнанието на обществеността, това може да изглежда изненадващо. И все пак комбинация от фактори – включително спад в консумацията на червено вино, намаляващо търсене от Китай и трудности при производството на вино във все по-топла среда – поразително трансформира винопроизводството във Франция.

Потреблението на червено вино е намаляло значително през последните десетилетия, тъй като френските пиячи се обръщат към други , по-освежаващи напитки като бирата. Докато бутилките от висок клас Бордо като  гранд крю все още лесно намират купувачи, търсенето на базови масови червени вина намалява.

Това свали цените до такава степен, че за много винопроизводители изкореняването на лозята и получаването на компенсация е по-добър вариант, отколкото да продължат да произвеждат вино.

6000 евро на хектар

Френското правителство планира да похарчи милиони евро, за да помогне на винопроизводителите при изкореняването на лози – процес, наречен „изкореняване“.

Програмата за изкореняване, обявена по-рано тази година на годишния Salon de l’agriculture , има за цел да намали производството, като същевременно позволява на лозарите да пренасочат земята за други дейности. Това ще бъде приложено тази есен, като винопроизводителите ще получат компенсации в края на годината. 

Публичните средства ще бъдат използвани за превръщането на непродаденото вино в индустриален алкохол за парфюми или дезинфектанти за ръце. Успоредно с това части от лозята ще бъдат изкоренени, за да се намали общото производство.

Френските власти предлагат около 6000 евро компенсация за всеки премахнат хектар. Почти 1000 предварителни заявления вече са подадени за програмата в департамент Жиронд в югозападна Франция, дом на емблематичното вино Бордо.

Докато една трета от кандидатите искат да премахнат всичките си лозя и да се откажат напълно от винопроизводството, останалите се стремят да произвеждат по-малко и да се съсредоточат върху по-висококачествени вина, според официалните данни за подадените досега заявления.

За Стефан Габард, който притежава 40 хектара в Бордо и произвежда предимно червени вина, намаляването на производството е единственият начин да се адаптира към безмилостния спад в продажбите.

„Имаме проблеми с продажбата на всичко, което произвеждаме, и предпочитаме да намалим обема на производството, за да го приведем в съответствие с това, което можем да продадем“, каза той и добави, че планира да изкорени около 10 хектара.

Миналата година продажбите му са били с около 30 процента по-ниски в сравнение с преди пандемията от коронавирус през 2019 г., каза Габард.

Свръхпроизводството – което той предпочита да нарича „недостатъчно потребление“ – води до това, че винопроизводителите трябва да дават виното си на изключително ниски цени.

Габард, който също така председателства съюза на винопроизводителите от Бордо и Bordeaux supérieur , описва как понякога бордо може да се намери на продажба за 2 евро за бутилка в супермаркетите. 

През втората половина на 2022 г. цената на червените вина от Бордо е спаднала с 21 процента

спрямо средната цена за предходните пет години, показват данни на министерството на земеделието. В същото време средната цена на белите бордо леко се повишава.  

При износа ситуацията не е много по-розова. Китай, който все още е основната експортна дестинация на Бордо, спря целия внос по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че износът за азиатската държава е възобновен оттогава, той все още не е достигнал нивата отпреди пандемията.

През 2022 г. износът на Бордо за Китай е спаднал с почти една четвърт на годишна база, според данни на Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), група, представляваща стотици производители и продавачи от Бордо. 

Тъй като Съединените щати са втората най-голяма експортна дестинация на Бордо, търговското напрежение подкопава износа през Атлантическия океан. Бившият президент Доналд Тръмп наложи мита върху френското вино като част от дългогодишна трансатлантическа битка за субсидии за производителите на самолети Airbus и Boeing. Въпреки че митата бяха премахнати оттогава, винопроизводителите казват, че въздействието продължава.

Променящите се потребителски предпочитания са ключов двигател на низходящата тенденция във винарската индустрия, тъй като продажбите на бира във френските супермаркети може да надминат виното за първи път тази година, показват няколко проучвания . Проучване, проведено от медийния конгломерат RTL миналата година, установи, че консумацията на червено вино е намаляла с 32 процента през последното десетилетие, водена от възрастовата група от 18 до 35 години. 

Leave a Comment