Авторитетно холандско издание представя историята и проблемите на българска аграрна асоциация

Директорът на Асоциацията на оранжерийните производители Теодора Кръстева посочва, че секторът е изправен пред три сериозни проблема, които не могат да се решат без намесата на държавата

Авторитетното издание hortidaily.com представи в обширна статия една от най-старите земеделски организации у нас – Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Историята и проблемите в сектора са разказани от изпълнителния директор на асоциацията Теодора Кръстева.

Миналата година Теодора Кръстева взе участие в протеста на организации от сектор Плодове и зеленчуци Архивна снимка на Агро Пловдив

Медията hortidaily.com е специализирана в статии за новини и технологични новости от сектора на оранжерийното производство и се издава от Нидерландия. Наскоро холандска група експерти, в това число и представител на аграрното министерство на Нидерландия, се срещна с представители на БАПОП в Пловдив с намерение за създаване на партньорство за инвестиции. Групата бе водена от съветника по аграрна политика в посолството Стилиян Гребеничарски.

Статията разказва, че българската асоциация е създадена в зората на новия век – през далечната вече 2000 година. Основната ѝ дейност е да лобира в интерес на оранжерийните производители в България. Членовете на БАПОП отглеждат зеленчуци в 273 ха оранжерии от стомана, стъкло и пластмаса и представляват около 40% от оранжерийните площи в страната. Отделно от това асоциираните към асоциацията членове предлагат монтажи на оранжерийни конструкции, доставки на материали, оборудване, семена, разсад и торове, както и организират обучения по различни теми.

Теодора Кръстева акцентира върху три основни проблема, които засягат сектора. На първо място изпълнителният директор посочва все по-задълбочаващата се липса на работна ръка и то в дейност, в която ръчният труд поне засега е незаменим. Причината за тази криза са „трудовата миграция на хората към Западна Европа, тежките условия на труд в този сектор и липсата на интерес от по-младото поколение към селскостопанска работа. Възрастовата граница на заетите в това секторът се вдига все повече и повече, което означава, че в рамките на няколко години няма да имаме достатъчно заети в този сектор, което ще наложи необходимостта от внос на работна ръка от други страни“, посочва директорът.

Друг нерешен проблем е нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци от други страни. Недостатъчен е и бюджетът от еврофондовете за сектора на оранжерийното производство, въпреки че този сектор е един от най-енергоемките.

„Това не е така в съседните ни Гърция, Турция и Македония, където се инвестират много средства в зеленчукопроизводството и в изграждането на оранжерии за целогодишното производство. Всичко това поражда доста силна конкуренция на сравнително малкия български пазар, което е добре за крайния потребител, но местните производители трябва да намерят начин да повишат ефективността си, за да останат конкурентоспособни“, посочва Теодора Кръстева.

„И накрая – добавя тя – има настоящата енергийна ситуация поради войната в Украйна, която оказа ефект върху цените на газа и енергията в цяла Европа и все още може да се усети. Ситуацията в енергетиката, причинена от войната в Украйна миналата година, имаше доста тежки последици, особено в оранжерийния сектор в България. Повишаването на цените на енергоносителите буквално доведе до отказа на повечето производители да отглеждат зеленчуци през зимата период, което се отрази на пазара в липсата на български зеленчуци през този период и тази ниша беше заета от вносна продукция на много по-висока цена.“

По този повод изпълнителният директор на БАПОП подчертава, че проблемът ще продължи да отеква, ако българското Министерство на земеделието и храните не направи план за подкрепа на конкурентноспособността на сектор оранжерийно производство.

Теодора Кръстева информира още, че БАПОП е партньор в европроекта BOOST Erasmus. Той има за цел да стимулира ускоряването на агробизнеса и мрежите на дигиталните центрове чрез предоставяне на усъвършенствана програма за обучение за прилагане на устойчиви методологии за прецизно земеделие върху управлението, селскостопанското предприемачество, маркетинга, работата в мрежа и дигиталната трансформация, предоставена чрез иновативна образователна и мрежова платформа.

Leave a Comment