Министър Богданов: Пловдивският панаир се управлява неефективно. Варна да върне акциите на държавата

Визията за изложението включва то да е домакин на световни форуми, ключови индустрии, ежегодни конференции, онлайн събития, фестивали и други, каза в Пловдив икономическият министър

Бъдещето на Пловдивския Панаир е от основно значение за българската държава и индустрия, като всички, които имат конструктивни предложения за него, трябва да се включат в този диалог. Това каза министър Богдан Богданов, който представи визията на Министерството на икономиката и индустрията на сесия на Общинския съвет в Пловдив днес.

Според министъра с визията се цели Пловдивският панаир да разшири международното си присъствие чрез изграждане на международни партньорства. Част от заложените в документа мерки са свързани с привличане на световни икономически форуми, на ключови индустрии като кръговата икономика и възобновяемите енергийни източници, организиране на ежегодни конференции за технологии, изграждане на изложбен музей, онлайн събития и платформи, организиране на фестивали. По думите на министъра само през последните 15-20 години Пловдив и региона са привлекли над 3 млрд. лева инвестиции. Министър Богданов посочи, че тези компании трябва да имат своя подиум, като Панаира, на който да изграждат ключови партньорства.

„Темата днес не е собствеността на Пловдивския панаир, тя се решава на друго място – в съда. Трябва да направим така, че с общи усилия той да просъществува и да стане притегателен център за индустрията, независимо дали е под формата на публично-частно партньорство, дали е изцяло държавен, по-големият въпрос е да се направи така, че да се върне облика му и той отново да е врата за българската индустрия и промишленост“, посочи той.

„Делата, които се водят са с много ясен фокус, акциите които са предоставени на община Варна да бъдат върнати на държавата, да не бъдат апортирани. За нас двата процеса ще вървят паралелно.“, обяви министър Богданов.

Богданов подчерта, че дружеството се управлява неефективно и даде пример с панаира в Солун. „Той е два пъти по-малко по площ от пловдивския, но през миналата година е привлякъл над 1500 изложители и над 210 000 посетители. В същото време на Есенния технически панаир в Пловдив, който е най-мащабното изложение, е имало 200 изложители и 15 000 посетители“, посочи Богданов. Министърът заяви още, че при първа възможност ще инициира дискусия и с Община Варна. „Настояваме акциите да бъдат върнати, каквото решение има Общинският съвет, но не е изпълнил.“, каза Богданов

Leave a Comment