Горските предприятия се оборудваха с техника за 60 млн. лв.

Шестте държавни горски предприятия в страната ще бъдат оборудвани с нова техника за 60 млн. лева. Тя е закупена с проект по ОП „Околна среда“ и ще се използва за възобновяване на горски територии, залесяване и разсадникова дейност. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов в местността Ормана край Ямбол, цитиран от БТА.

Тази година горските пожари у нас са достигнали по поражения едни от критичните години. „За съжаление, пожарите в Бургаско, Свиленградско, Хасковско, изравниха статистиката от някои лоши години. Пожарите наистина не са малко, доста площи засегнаха“, каза Мирослав Маринов. След като се почисти засегнатата от пожарите растителност, ще се изчака три години за евентуално естествено възобновяване на тези площи. Ако това не се случи, ще бъдат направени залесявания.

Маринов увери, че тази година няма да има проблем с осигуряването на дърва за огрев на населението и има достатъчно количества. Населението е започнало да се снабдява навреме – още през пролетта.

Зам.-министърът заяви, че ЮИДП ще продължи да ремонтира горските пътища около българо-турската граница и подпомага охраната на браздата.

Leave a Comment