Когато България предаде фермерите си, Полша обяви, че няма да пусне украинско зърно

Докато Комисията по икономическа политика и иновации в българския парламент гласуваше да отворим границата си за внос на украинско зърно и слънчоглед, политиците в Полша застанаха на диаметрално противоположна позиция. Лично премиерът Матеуш Моравецки обяви, че за Полша е без значение какво ще реши Европейската комисия, тъй като вече е решено, че границата към Украйна ще остане затворена за внос на селскостопански продукти в страната.

Въпреки че през зимата Моравецки посрещна Зеленски като герой, полският премиер постави интересите на фермерите по-високо от тези на украинските им колеги

В същото време у нас председателят на НАЗ Илия Проданов предупреди депутатите, че напрежението в земеделците, избухнало вследствие проекта на решение да се отворим, ще се излее „мащабно и хоризонтално“.

Вносът на украинско зърно, включително пшеница и царевица, в момента е забранен от територията на пет източни страни от ЕС – в Полша, Унгария, Словаки, България и Румъния – съгласно споразумение, сключено с Брюксел по-рано тази година. Разрешен е само транзит до други дестинации. Ограниченията изтичат в петък и Комисията все още не е решила дали да ги остави да изтекат или да ги удължи.

„Полша няма да позволи украинското зърно да ни наводни. Каквото и да е решението на служителите в Брюксел, ние няма да отворим границите си“, каза Моравецки в съобщение на платформата X, бивша Twitter.

Във вторник полското правителство  прие  официална резолюция, призоваваща изпълнителната власт на ЕС да удължи забраната и предупреждава, че Варшава ще наложи едностранна забрана, ако това не се случи.

Киев заплаши преди време да се обърне към Световната търговска организация, ако забраната остане в сила. Не е ясно дали председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще разгледа въпроса в годишната си реч за състоянието на Съюза в сряда. Дипломатите от ЕС ще се срещнат отново в петък – денят, в който забраната трябва да изтече – което означава, че дискусиите може да отидат до последния момент.

Leave a Comment