Френската прокуратура разследва смъртта на берачи на грозде при екстремни горещини

Прокуратурата в североизточния френски регион Шампан разследва смъртта на най-малко четирима берачи на грозде, които са загинали по време на работа при екстремни горещини, според съобщения в местните медии.

Една от жертвите е 19-годишен сезонен работник от района на Реймс, който е починал миналия петък, когато температурата се е покачила до 32 градуса по Целзий на сянка, съобщи France Bleu Champagne-Ardenne, цитирано от „Политико“.

„С изменението на климата ситуацията няма как да не се влоши“, каза Антъни Смит, синдикален представител във френското министерство на труда, пред радио RMC . „Във Франция инспекторите по труда нямат правомощието да спрат дадена дейност по време на силни горещини или горещи вълни.“

Около 120 000 сезонни работници се отправят към района на Шампан всяка година в края на лятото, за да берат гроздето, използвано за производството на емблематичното френско шампанско.

Други двама работници са загинали по време на беритбата на грозде в южната долина на Рона, включително един със съмнение за топлинен удар, съобщи местният новинарски уебсайт Actu.fr.

Френските власти издадоха предупреждение в края на август, като съветваха гроздоберачите в южната част на Франция да започнат работа рано сутринта, за да избегнат най-лошите температури.

Leave a Comment