Акад. Денков отправи покана за среща утре до 22-те организации, които ще участват в земеделския протест

Правителството няма да се поддаде на опита за шантаж, каза премиерът и цитира печалбите на сектора през 2022 г.

Премиерът акад. Николай Денков отправи покана за среща утре до всички 22 организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица. Министър-председателят призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми. Той е готов да ги обсъдят заедно и да търсят решения, но с числа, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Този протест започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица“, коментира премиерът.

По повод гласуваното вчера в Народното събрание решение за отпадане на забраната за внос на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица от Украйна, премиерът каза, че държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. „Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж.“

Цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем, поясни министър-председателят.

Официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите според премиера: през 2022-а – годината на войната, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, каза акад. Денков. През  последните години държавата дава на земеделието 1,5 – 2 милиарда лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа.

Премиерът смята за погрешен и вреден за хората подхода държавата да подпомага целия аграрен сектор: „Тази година също има фирми, които продължават да печелят. Но има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани.“

Leave a Comment