Празнуваме Вяра, Надежда, Любов и София

Православната църква почита днес сестрите Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Момичетата светици са загинали в мъки по времето на император Адриан през 126 г.

икона на Вяра, Надежда, Любов и София

На днешния празник в много къщи се месят питки и се раздават с грозде и други плодове за здраве, щастие и любов. Днес е и празникът на столицата София, чието име означава премъдрост.

Житието на четирите светици разказва, че София е била добра и мъдра жена, която имала три дъщери. Дала на децата си имената на най-важните добродетели –  Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим в години, когато властта преследвала последователите на Исус Христос. Майката и дъщерите обаче изобщо не криели вярата, която изповядвали. Когато император Адриан заповядал да му ги доведат, Вяра била на 12 години, Надежда на 10, а Любов на 9 години.

Те застанали пред император Адриан спокойни и безстрашни. Императорът поискал от тях да принесат жертва на римската богиня Артемида (Диана), като обещал, че ще ги пусне да се върнат с мир. Вяра, Надежда и Любов отказали. Тогава Адриан наредил да ги измъчват, докато не се пречупят. Момичетата починали в мъки, а телата им били предадени на София. Тя ги погребала на хълм извън града, но не се прибрала, а останала на гроба им. След три дни майката починала, вярвайки, че душата ѝ се отправя към любимите ѝ деца.

Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали като деца. От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Днес имен ден празнуват Вера, Вяра, Верка, Люба, Любка, Любов, Любен, Любомир, Любозар, Любинка, Любослав, Любомира, Нада, Надка, Надя, Надежда, Наделина, Севда, Севдалин, София.

Leave a Comment