Полицейщина по пътя на протеста, фермерите искат да се отмени решението за вноса от Украйна

Медии манипулират обществото, че протестът е единствено на зърнопроизводителите. Не, в него участват организации от всички браншове, казаха производители и организатори тази сутрин

„Полицейщина“ наблюдаваха вчера по пътя на протеста земеделските производители, които излязоха със селскостопанска техника, за да изразят недоволството си. Фермер от района на Враца съобщи пред Агро Пловдив, че полицията масово издава актове за движение на извънгабаритна техника, проверява светлини и документи и при най-малкия повод санкционира.

За полицейщина говори тази сутрин пред БНТ и Ангел Вукодинов от Пловдив, който преди години бе председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Той съобщи, че на места водачите на тракторите са били проверявани за алкохол и наркотици, изисквала се е пълна документация на машините, имало е блокиране. „Аз участвам от 2007 г. като активен производител и член на браншова организация. Такова нещо, повярвайте, не е било“, каза Вукодинов.

Според него преговорите на Инициативния комитет на протеста трябва да се водят не с правителството, а с партийните лидери на управляващите. Той се мотивира с факта, че решението за отпадане на забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна е изненадало дори земеделския министър Кирил Вътев и е чисто политическо решение.

Ангел Вукодинов реагира остро на внушението на някои медии, че протестът е на зърнопроизводителите. Недоволството е на всички браншове и това се доказва от разнородните браншови организации, които се присъединиха към протеста, каза той.

Продукцията на земеделските стопани е подложена на дъмпинг. Стоките от Украйна са с по-ниска себестойност, тъй като производството им не е съобразено с европейските изисквания. Влизайки у нас и в другите страни членки на ЕС те подбиват пазара с по-ниски цени, посочи още Вукодинов.

Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българска аграрна камара, също смята, че обществото е неправилно информирано, защото навсякъде се говори за протест на зърнопроизводителите. „Тук става въпрос за проблеми на абсолютно всички сектори“, заяви тя в студиото на националната телевизия. Според нея има манипулация в представянето на протеста, а също така и в говоренето, че управляващите са загрижени за потребителите. Тя разясни защо използването на изразите „изливат се (раздават се) милиарди лева субсидии в селското стопанство“ са неправилни. Нашите земеделци работят по европейски правила и преди да получат субсидии, те са проверени какво са произвели и дали да работили според многото правила, наложени от ОСП.

Не е имало разговори между управляващите и браншовите организации в земеделието относно отвобождаването на забраната за внос на продукция от Украйна. След гласуване на решението в Народното събрание вече е имало, но вече твърде закъснели покани за срещи.

Светлана Боянова посочи, че дъмпингът не идва единствено от Украйна, а въобще от „трети“ страни, каквито за нас на Турция, Северна Македония, Молдова и други страни извън съюза. Проблемът от от много години и ако продължават да не се вземат мерки, няма да останат земеделски производители у нас.

Тя допълни, че решението против удължаване на забраната за внос от Украйна, е било грешка и затова първото искане на протеста е да остане забраната.

Включен в разговора от Брюксел, Васил Грудев, който е бил директор на ДФ „Земеделие“ и служебен министър на земеделието, каза, че проблемът с украинския селскостопански внос трябва да намери единно решение в ЕС. Гласуваното неудължаване на забраната в нашия парламент е действало само един ден, тъй като на 15 септември тя така или иначе е отпаднала. Той поясни, че днес започва конференция на Европейската народна партия, в която основна тема ще е дизайнът на ОСП в следващите 10 години. На нея ще бъде повдигнат и проблемът на българското земеделие, свързан с вноса от Украйна. „Общите европейски решения по този въпрос в момента не работят“, каза Грудев, като посочи едностранните решения на 3-те съседни на войната държави Полша, Унгария и Словакия.

Според Васил Грудев ОСП трябва да претърпи генерална промяна с оглед на това, че Украйна рано или късно ще стане член на ЕС.

Leave a Comment