Срещата в МС между премиер и протестиращи земеделци – тежка, но обещаваща

Докато не се продаде българския слънчоглед, украински няма да се внася

Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет след срещата с представителите на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, съобщи БТА.

Министерски съвет

На срещата при закрити врата присъстваха председателят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“, директорът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за земеделски протест и други.

По думите на Денков дискусията е била тежка и напрегната, но всички участници са се обединили около желанието да търсят решения по петте наболели за земеделието проблеми.

След края на брифинга ми предстои разговор с премиера на Украйна Денис Шмигал, в който ще го информирам, че

в близко бъдеще България няма да позволи внос на слънчоглед от Украйна,

ако не се регламентира точното количество с квота, каза акад. Денков. Той съобщи, че му предстои и разговор с представители на Европейската комисия дали има възможност и други продукти да бъдат приобщени към забраната за внос от Украйна като мед, месо, мляко и други.

Денков обаче изтъкна, че до момента внасяните от Украйна продукти са без констатирани нарушения и отклонения и че те се подлагат на проверки както всички продукти, внос от трети страни.

„Относно искането на протестиращите за съкращаване на срока за подаване на заявки към Министерството на земеделието и храните за субсидии, по време на срещата е заявено желание това да се случи от представители на министерството.

„След изтичане на срока субсидиите ще бъдат раздавани за не повече от седмица-две“,

обеща още премиерът Денков.

Той уточни, че искането на протестиращите по „точка 4“ (за пренотифициране на държавни помощи, вкл. de minimis) за промяна на горната сума за субсидиите към земеделските производители и „точка 5“ (за доказване на произведена продукция за обвързано подпомагане) за намаляване на долната граница на някои производители, предимно на млечни продукти, налага разговор с експерти от ЕК дали това е възможно.

Министърът на финансите Асен Василев категорично заяви, че: „Първо ще се реализира произведеният в България слънчоглед в посока производство на олио и след това ще се внася при ясни и конкретни нужди и количества такъв от Украйна, но

първо трябва да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава навън,

ще работим по ясно уточнени параметри и данни, а не на сляпо“.

По негови думи в сектор „Земеделие“ има много несвършена работа, която предстои да бъде решена.

Според министъра на земеделието и храните Кирил Вътев срещата е била конструктивна и той изрази надежда, че протестиращите ще оценят усилията на кабинета на акад. Денков да задоволят максимално исканията им, призовавайки протестът да „приключи още тази вечер“.

Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“ заключи от името на всички представители на инициативния комитет: „Всички ние желаем да работим и да реализираме нашата продукция от различните отрасли в България и се надяваме властимащите да осъзнаят това“. 

Leave a Comment