Пчеларите получиха обещание за квоти при вноса на мед и плащане до 10 октомври

Протестиращите символично хвърлиха кошери на боклука

Министърът на земеделието Кирил Вътев обеща на пчеларите, че ще бъде въведена квота при вноса на пчелен мед от Украйна в България. Когато количествата достигнат 500 тона, възможностите да продължи вкарването на пчелен мед в страната ще бъдат преустановени.

Тази сутрин в 10 часа над 300 пчелари окупираха сградата на аграрното министерство. Представители от Русе носеха декоративни кошери, които символично бяха хвърлени в кош за боклук, за да се покаже какво се случва тази година с труда на заетите в този сектор.

Прочети още: Пчелар от Раковски се опитва да събуди БАБХ за анализ на меда, а колегите си – за протест

По-късно представители на протестиращите се качиха в сградата, поканени на среща от министъра.

По време на срещата Кирил Вътев е съобщил още, че до 10 октомври ще бъдат изплатени както помощта заради войната в Украйна, така и държавната помощ de minimis.

Ситуацията в пчеларството е изключително тежка. Над 10 000 тона пчелен мед залежават заради липсата на пазар. Въпреки че изкупната цена на меда е свалена на 3,20-3,40 лева за килограм (колкото е била преди 20 години) от фирмите, които изкупуват на едро продукта, сделки няма.

Магазините са препълнени с уж български пчелен мед, който според БАБХ е вносен.

При срещата с министър Вътев е обсъдено да бъде регистрирана марка „Български пчелен мед“, което да се ползва при етикиране на продукта, произведен от регистрирани български пчелари.

Leave a Comment