Акад. Денков се извини на земеделците, подписаният меморандум влиза в сила от днес

На пресконференция след подписване на меморандума от управляващите и представители на Инициативния комитет, създаден за протеста на земеделците, акад. Николай Денков се извини, че нарече земеделците терористи.

Това извинение бе силно очаквано, заедно с обещанията на властта, залегнали в Мемораднума.

Ето какво заявиха участниците в пресконференцията:

Премиерът Николай Денков: Всичко, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока

Меморандумът влиза в действие буквално от днес. Това, което е важно, искам да го подчертая много ясно. Всичко, което включихме в меморандума, освен че съответства на голяма част от очакванията и исканията на протестиращите, съответства на сто процента на приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. Това, което търсихме, е как да ускорим процесите, така че да могат да ги получат по-рано, така че да ги получат в пълен размер. С други думи няма никакво отстъпление. Има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата, за да могат те да работят по-спокойно.

По отношение на конкретните действия за Украйна, всичко, което сме подписали, съответства на споразумението между Украйна и Европейската комисия. Там има режим, по който се създава първо една платформа и в тази платформа чрез лицензии се контролира и се регламентира износът от Украйна към държавите членки и специално към петте страни.

Всичко, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока, съответстваща на целите и приоритетите на правителството.

Използвам също случая в този момент, когато приключи протестът и когато е подписан меморандумът да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор – аграрният сектор, животновъдите – за това че без да искам ги обидих, използвайки думата „терорист“. (Аплодисменти) Тя не беше насочена към тях. Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме точно тези точки в същия дух, в който го свършихме днес.

Затова днес също си казахме няколко думи, поздравихме се с това, че сме приключили с етапа, в който не можехме да си говорим директно, а през медиите, и оттук нататък сме в етапа, в който работим заедно.

Част от точките в меморандума ще станат с решения на Министерския съвет, каквото бе днес решението за отпускането на 63 млн. лева. То и без друго трябваше да се изпълни тази година. Беше планирано в бюджета и е изпълнено.

Има други действия, които зависят от министъра.

Има трети действия, които аз ги поемам лично да ги представя пред ЕК. Няма едно универсално решение.

Нека да обърна внимание, че това е първа реализация на това, което обявих, че оттук нататък нашето правителство в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме. Ако това нещо се правеше в последните 10 години, щяхме да бъдем в съвсем различна ситуация.

Земеделският министър Кирил Вътев: Ще продължим да работим заедно

Благодаря на тези, които участваха в преговорите вчера и днес, за изключително конструктивния диалог, за градивните предложения, които направиха представителите на земеделските производители. Искрено се надявам, че оттук нататък ние ще продължим да работим заедно, за да създаваме тази среда, която ще довете до по-добри възможности да има повече български продукти, защото всички ние работим за най-важните хора – това са потребителите и българските граждани.

Илия Проданов, председател на НАЗ: Бяха напрегнати дни, но има резултат

Искам да благодаря на министър-председателя акад. Денков, на министъра на земеделието, на министъра на финансите. Тези два дни бяха изключително интензивни, изключително натоварващи за всички, но в крайна сметка има постигнат резултат. Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но е важно да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се всички мерки, които предприехме по всички браншове да дадат своя резултат в дългосрочен план.

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: Министерството започна да изготвя мерки

Имаме една нова точка, около която днес се обединихме. Тя е, че държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки, един вид политики, които да бъдат в дългосрочен аспект. Аз се надявам, че прилагането им ще доведе до малко по-добро бъдеще за нашите земеделски производители.

Цветан Филев, председател на НАТ: Прибираме се у дома

Днес се подписа много важен фундаментален документ между земеделската общност и правителството, за което благодарим. Оттук нататък ние се прибираме по родните си места и започваме да се занимаваме с това, което най-добре можем да правим – да се занимаваме със земеделие.

Димитър Зоров, председател на НСГБ: Няма победители и победени

Уважаеми журналисти, не трябва да търсим сензация, днес няма победени и победители. Днес е намерен някакъв рационален баланс, който да даде глътка спокойствие на бранша и да се надяваме да „преплуваме“ до следващата година, така че трябва да имаме уважение към тези хора, които стоят тук – и от Инициативния комитет и хората, които излязоха и тези, които работят на полето и във фермите, и към управляващите за постигнатото днес.

Leave a Comment