Отношенията между Полща и Украйна рязко се влошиха заради забраната на зърно

Отношенията между Полша и Украйна рязко се влошиха, след като Полша удължи забраната за внос на зърно от Украйна, за да защити интереса на своите фермери.

Фермерите в Полша проведоха множество протести срещу вноса от Украйна през 2022/2023 г.

Най-напред търговският представител на Украйна в ЕС Тарас Качка заяви, че ще страната му ще съди Полша пред Световната търговска организация заради забраната. Той каза още, че като ответен удар Украйна ще въведе ембарго върху полските плодове и зеленчуци.

Вчера бе съобщено, че Варшава е привикала украинския посланик, за да даде обяснения за думите на Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН. Президентът на Украйна, говорейки за износа на зърно, каза, че някои нации се преструват, че са солидарни с родината му.

Това изявление очевидно ядоса управляващите в Полша, която подкрепа Украйна от първия ден на войната. В страната вече живеят около един милион украинци. Отделно от това именно през Полша минаваше голяма част от вноса на оръжие в Украйна. Варшава предостави също МиГ-29 и танкове Леопард на военните части на съседката си.

Вчера премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че Полша повече няма да изпраща оръжия на Киев и вместо това ще се съсредоточи върху собствената си защита.

„Украйна се защитава от бруталната атака на Русия и аз разбирам тази ситуация, но ние ще защитим страната си“, каза той.

Leave a Comment